DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Reliģijas lietu konsultatīvās padomes sēdē pārrunā būtiskus finanšu un epidemioloģiskās drošības jautājumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 14.oktobrī, Reliģijas lietu konsultatīvās padomes sēdē tieslietu ministrs J.Bordāns ar reliģisko savienību (baznīcu) vadītājiem pārrunāja vairākus reliģiskajām organizācijām būtiskus jautājumus, kā arī sniedza skaidrojums par jaunajiem ierobežojumiem, kas skar arī reliģisko organizāciju darbību, saistībā ar infekcijas slimības Covid – 19 izplatību.  

Sēdes laikā tika apspriesta līdzšinējā sadarbība ar Valsts ieņēmumu dienestu, izstrādājot metodiku grāmatvedības kārtošanai. Vienlaikus tika aktualizēts jautājums par nepieciešamību vairot izpratni gan valsts pārvaldes pusē par reliģisko organizāciju darbības specifiku, gan arī nepieciešamību precizēt normatīvo regulējumu, lai tas nodrošinātu adekvātu to piemērošanu un neveicinātu likumpārkāpumus grāmatvedības jomā reliģiskajās organizācijās. Sanāksmes laikā Valsts ieņēmumu dienests apliecināja gatavību turpināt līdz šim izveidojušos sadarbību ar reliģiskajām organizācijām, kā arī tika aicināts pārdomāt iespēju organizēt vairākus tematiskus vebinārus tieši reliģiskajām organizācijām.  

Sēdē tika diskutēts par sakrālā mantojuma saglabāšanas programmā pieejamo un plānoto finansējumu, uzsverot, ka reliģiskās organizācijas apzinīgi veic remontdarbus, kas saistīti ar ēku restaurāciju. Pārrunātas atbalsta iespējas sakrālā mantojuma saglabāšanas nodrošināšanā, piešķirot papildus finansējumu, jo covid-19 ietekmē ir samazinājušās baznīcu iespējas finansēt baznīcu glābšanu un restaurāciju. 

Sēdes dalībnieki apmainījās ar pieredzi saistībā ar valsts sniegto atbalstu reliģisko savienību (baznīcu) personālam, atzīmējot pozitīvo sadarbību no visām iesaistītajām pusēm, vienlaicīgi atzīmējot tās lietas, kas prasa zināmu pilnveidi.   

No sēdes dalībniekiem tika saņemti arī priekšlikumi juridiskajam risinājumam, lai saglabātu Satversmē noteikto ģimenes institūtu, vienlaicīgi nodrošinot tiesības cilvēkiem, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā.  

Reliģisko savienību (baznīcu) vadītāji iepazīstināja tieslietu ministru ar jautājumiem, kas prasa neatliekamu risinājumu, proti, reliģiskajām organizācijām noteiktās gada pārskata sagatavošanas kārtības pārskatīšana, jautājuma par ziedojumu aplikšanu ar nodokļiem izvērtēšana, garīgā personāla ienākumu un valsts sociālās apdrošināšanas problemātika u.c.  

Sēdē dalībnieki uzsvēra veiksmīgo sadarbību baznīcu darbībai pandēmijas apstākļos. Tāpat arī tika  

precizēti dievkalpojumu apmeklēšanas noteikumi. 

Visi sēdes dalībnieki piekrita uzturēt ciešu komunikāciju un sadarbību, lai turpinātu sekmīgi risināt jautājumus, kas skar reliģisko organizāciju darbību.  

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu pieteikto jautājumu izskatīšanu, sēdē tika pieaicināti un piedalījās ģenerālprokurors, Valsts ieņēmumu dienesta, Kultūras ministrijas un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI