DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret fizisku personu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 14. oktobrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdz Ģenerālprokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu fizisku personu par aizliegtu operatīvās darbības pasākumiem paredzētās stratēģiskās nozīmes ierīces glabāšanu.

KNAB krimināllietu uzsāka 2019. gada 7. oktobrī, izdalot to no citas krimināllietas, un veica pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 237.panta otrajā daļā.

Krimināllietas materiāli liecina, ka fiziskā persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, t.i., videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā. Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule: “Ikvienai personai, kas nonāk KNAB redzeslokā, jo īpaši kriminālprocesuālo darbību laikā, jārēķinās - ja KNAB saskatīs vairākus noziedzīgus nodarījumus vai pārkāpumus, iestāde rīkosies atbilstoši likumam! Šis lēmums nav izņēmums, jo stratēģiskas nozīmes objektu iegāde un glabāšana fiziskām personām ir ne tikai neatļauta, bet arī mudina uzdot jautājumus par konkrēto personu rīcības motīviem”

KNAB pēc krimināllietas materiālu nosūtīšanas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūra ir atbildīga par krimināllietas virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā. Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI