DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: lai demokrātija funkcionētu, pilsoņiem jābūt ieinteresētiem veidot savu valsti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

12. oktobrī Bauskas rātsnamā Valsts prezidents Egils Levits piedalījās apļa diskusijā “Jaunietis. Valstsgriba. Demokrātija”, lai ar jauniešiem apspriestos par viņu lomu demokrātijas procesos un redzējumu par Latvijas nākotni.

Diskusijas karstākais temats bija demokrātijas sargāšana informatīvajā telpā, kad to apdraud dezinformācija un medijpratības trūkums. Valsts prezidents, atbildot uz jauniešu dažādajiem jautājumiem, uzsvēra: “Tā ir problēma, kas mums visiem ir jāapzinās. Lai pret to cīnītos, ir jāveicina mūsu medijpratība, kas ir māka apieties ar informatīvo telpu, lai izvairītos no manipulācijām, prastu atpazīt patiesas ziņas no viltus ziņām, domātu kritiski, analītiski. Digitālajā informatīvajā telpā ikviens var mūsdienās izteikt savu viedokli, ar ko diemžēl ir viegli manipulēt. Mēs neapzināti izvēlamies to telpu, kas apstiprina to, ko mēs domājam, un tā veidojas informatīvie burbuļi. Cilvēki pat neaizdomājas, ka ir vēl citi informatīvie burbuļi bez tā, kurā viņš atrodas. Tāpēc rodas subjektīvs iespaids, ka tas, ko es uzzinu, piemēram, Facebook platformā, ir patiesība, ko domā visa sabiedrība. Un tas ir bīstams priekšstats, ar ko viegli manipulē, piemēram, boti un algoritmi. Turklāt, cilvēkam sniedzot šai videi daudz personīgas informācijas, algoritmiem daudz vieglāk ir profilēt katru lietotāju. Manipulatori parasti ietekmē personas politiskos uzskatus, viedokli par dažādām aktualitātēm, strīdīgiem tematiem u. tml. lietām.”

Tāpat Valsts prezidents runāja ar jauniešiem par to, kas ir nepieciešams, lai demokrātija funkcionētu: “Pirmkārt, ir nepieciešami demokrāti, kuri jūtas ieinteresēti veidot savu valsti, sabiedrību. Pilsoņi, kuri ir gatavi veltīt savu laiku un, iespējams, arī darbu sabiedrības interesēm. Tas vienmēr nenozīmē darboties politikā, iestāties partijā. Arī tas, ka esat šeit sanākuši, apliecina, ka jūs interesējaties par Bausku, Latviju un tās sabiedrību, pasauli un, protams, demokrātiju.”

Diskusijas gaitā jaunieši arī interesējās, kāpēc viņiem būtu jāpiedalās vēlēšanās, un Valsts prezidents sacīja, ka “ikviens cilvēks vēlas būt atbildīgs, pilnvērtīgs pilsonis, kurš grib ne tikai saņemt, bet arī dot sabiedrībai. Tas ir pašnovērtējuma jautājums – ja tu sevi cieni, tu ej vēlēt”.

Sarunas dalībnieki aizskāra arī tādus tematus kā ASV prezidenta vēlēšanas, COVID-19 ietekme uz ekonomiku un iedzīvotāju labklājību, ideju patentēšana, nodokļu politika, Administratīvi teritoriālā reforma un Valsts prezidenta likuma iniciatīva par kultūrvēsturiskajām zemēm.

Diskusijas noslēgumā Valsts prezidents gan klātesošajiem, gan visiem jauniešiem kopumā novēlēja: “Atcerieties, ka jūs esat mūsu sabiedrības ļoti svarīga un perspektīva sastāvdaļa, un tas zināmā veidā jums uzliek pienākumu domāt par apkārtni, par Latviju, Eiropu un pasauli. Ar šo domāšanu jūs uzlabosiet ne tikai savu dzīvi, bet arī veidosiet sevi interesantāku gan sev pašiem, gan apkārtējiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI