DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrija: jāizvērtē, vai cilvēkam Covid-19 tests ir steidzami nepieciešams

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrija aicina ikvienu būt saprotošam – ņemot vērā lielo interesei par Covid-19 testiem un laboratoriju kapacitāti, šobrīd ir izveidojušās ilgas gaidīšanas rindas uz Covid-19 testēšanu. Tāpēc vēršamies pie sabiedrības, skaidrojot, ka vispirms prioritāri ir jānodrošina testēšana cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi vai ārsta rekomendācija testu veikt. Lai nodrošinātu plašākas testa veikšanas iespējas tiks turpināta arī mērķtiecīga testēšana ar siekalu paraugiem. Taču tāpat kā līdz šim siekalu testu pielietojumu kādā  iestādē vai pašvaldībā noteiks  SPKC epidemiologi, balstoties uz epidemioloģisko situāciju. Uz siekalu testiem cilvēki nevar pieteikties paši.

Izvērtē, vai tests ir nepieciešams

Pieaugot Covid-19 saslimstībai Latvijā, strauji pieaudzis arī cilvēku skaits, kas vēlas veikt Covid-19 testu, kā rezultātā ir izveidojies ilgs gaidīšanas laiks, kas vietām pārsniedz pat nedēļu. Lai savlaicīgu testēšanu būtu iespējams nodrošināt prioritārajām grupām, piemēram, cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi, SPKC noteiktām kontaktpersonām, personām, kurām tests jāveic pirms operācijas, aicinām cilvēkus būt saprotošiem un objektīvi izvērtēt testa nepieciešamību.

Covid-19 tests šobrīd būtu prioritāri jāveic:

  • personām, kurām to ir nozīmējis ārsts, izvērtējot:
  1. slimības simptomus un veselība stāvokli;
  2. inficēšanās riskus, tai skaitā kontaktu ar Covid-19 slimnieku;
  3. nepieciešamību saņemt medicīnas pakalpojumus.
  • cilvēkiem, kuriem ir saslimšanas simptomi.

Līdz ar to aicinām ikvienu izvērtēt testēšanas nepieciešamību, ja nav saslimšanas simptomu, nav bijusi saskarsme ar Covid-19 slimu personu un testēšanu NAV ieteicis ārsts.

Vienlaikus Veselības ministrija kopā ar laboratorisko pakalpojumu sniedzējiem strādā, lai paplašinātu testēšanas apjomu un Covid-19 testus būtu iespējams veikt ātrāk. Šobrīd ir rasts risinājums, ka jau no rītdienas, 7. oktobra, būs atvērti divi papildu testēšanas punkti – viens Rīgā (Linezera ielā 3), otrs uz 3 dienām Valmierā (Čempionu ielā 1). Līdz ar to tālruņa 8303 operatori cilvēkus pierakstīs arī uz šiem punktiem. Tāpat papildu piesaistīts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”, kas arī savā punktā Rīgā nodrošinās analīžu pieņemšanu.

Siekalu testus organizē epidemiologi

Siekalu testus arī turpmāk izmantos mērķtiecīgi sabiedrības grupu testēšanai (skrīningam) konkrētās vietās, taču jāuzsver, ka šo nepieciešamību nosaka SPKC, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, savukārt pašu testēšanu pēc SPKC pasūtījuma veic E. Gulbja laboratorija. Tas nozīmē, ka ir jābūt epidemioloģiskam pamatam, lai veiktu siekalu testēšanu kādā vietā. Līdz ar to uz siekalu testiem NEVAR pieteikties, zvanot uz tālruņa numuru 8303.

Kā pieteikties laboratoriskajam Covid-19 testam?

Lai pieteiktos uz Covid-19 testu, šobrīd var izmantot vairākas iespējas:

  • zvanot pa tālruni 8303 (darba dienās: 8.00-20.00, sestdienās un svētku dienās: 9.00-15.00, svētdienās: 9.00-12.00). Zvanot pa šo tālruni, netiek sniegtas nekāda veida konsultācijas – personu tikai pieraksta uz testa veikšanu;
  • rakstot uz Centrālās laboratorijas e-pastu analizes@laboratorija.lv (pēc tam Jums atzvanīs, lai veiktu pierakstu);
  • autorizējoties E. Gulbja laboratorijas mājas lapā: https://www.egl.lv/autorizacija/ vai zvanot 67801112.

Kur saņemt informāciju?

Vienotais bezmaksas izziņu tālrunis par Covid-19 jautājumiem ir 8345 (sniedz konsultācijas visu diennakti).

Covid-19 informatīvais tālrunis ir 67387661 (darba dienās no 9.30 – 17.00). Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti sniegs atbildes uz Jūsu jautājumiem un ieteiks – kā rīkoties, lai mazinātu vīrusa izplatības riskus.

Savukārt uzzināt Covid-19 izmeklējumu rezultātus Jūs varat skatīt portālā e-veselība, Datamed.lv, vai, zvanot uz Nacionālā Veselības dienesta informatīvo tālruni 80001234 (darba laikā no pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst. 8.30 līdz 17.00, bet piektdienās no plkst. 8.30 līdz 15.00.)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI