DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Augustā apstrādes rūpniecības izlaide samazinājās par 4,1%

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2020.gada augustā pēc neizlīdzinātajiem datiem bija par 4,1% mazāki nekā pirms gada. Pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apstrādes rūpniecības izlaide samazinājās mērenāk – par 1,5%.

APSTRĀDES RŪPNIECĪBAS PRODUKCIJAS APJOMI
neizlīdzināti dati, izmaiņas procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu

Lai arī pēc Covid-19 izraisītās krīzes augustā gada griezumā vairākām nozarēm bija vērojamas pozitīvas tendences, taču kopumā izlaides apjomi saruka. Būtiski samazinājumi rūpniecības izaugsmē bija vērojami automobiļu un piekabju (samazinājums par 29%) un gatavo metālizstrādājumu (-10,6%) ražošanā. Saruka arī nemetālisko minerālu (-11,3%) un pārtikas produktu (-2,7%) ražošanas apjomi. Nelieli samazinājumi bija vērojami arī citās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs.

Savukārt negatīvās tendences apstrādes rūpniecībā augustā gada griezumā daļēji kompensēja pieaugumi kokapstrādē (+4,1%) un poligrāfijā (+3,8%).

Kopumā gada astoņos mēnešos apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi bija par 3,5% mazāki nekā pirms gada (pēc neizlīdzinātiem datiem).

Augustā par 2,5% samazinājās arī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Lielāks kritums bija vērojams vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomiem, savukārt mēreni samazinājās eksportā realizētās produkcijas apjomi, attiecīgi -5,3% un -1 %.

Apstrādes rūpniecības attīstībā joprojām ir jūtama koronavīrusa Covid-19 negatīvā ekonomiskā ietekme. Līdzīgi kā kopējā ekonomikā, arī apstrādes rūpniecības perspektīvas ir neskaidras. Epidēmija būtiski ietekmē pasaules un Latvijas ekonomikas, bet tās ietekmes amplitūda joprojām ir grūti nosakāma. Lai arī turpmākajos mēnešos arvien vairāk nozarēs atgriezīsies izaugsme, tomēr apstrādes rūpniecības izaugsmi turpinās ierobežot ārējais pieprasījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI