DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK: Ir nepieciešams veikt korekcijas “Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) izskatot likumprojektu “Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā” norāda pēc nepieciešamajām korekcijām, kas būtiski veicinātu iedzīvotāju un uzņēmumu autoparka nomaiņu uz jauniem, videi draudzīgākiem transportlīdzekļiem, ievērojami mazinot izmešu daudzumu gaisā un vienlaikus mazinātu komersantu izmaksas, kas saistītas ar uzņēmuma autoparku uzturēšanu.

Satiksmes ministrijas izstrādātā likumprojekta mērķis ir līdzsvarot vieglo automobiļu un kravas automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kg transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes un to aprēķināšanas kārtību, kā arī noteikt autobusu un kravas automobiļu transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa aprēķināšanas kārtību atbilstoši to dzinēja izmešu līmenim. Tāpat likumprojekts paredz ieviest jaunu vieglo automobiļu reģistrācijas nodokli, ar mērķi novērst vecu un ekoloģiski kaitīgu vieglo automobiļu reģistrēšanu Latvijā.


LTRK ieskatā attiecībā uz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa (TEN) likumprojektā piedāvātajām likmēm, nevajag piemērot TEN motocikliem ar motora tilpumu līdz 125 cm3. Kā arī nevajag piemērot TEN tiem transportlīdzekļiem, kuriem tiek veikta WLTP izmešu uzskaite, ar CO2 izmešiem līdz 130g uz vienu km, un transportlīdzekļiem, kuriem tiek veikta NEDC izmešu uzskaite, ar CO2 izmešiem līdz 115g uz vienu km.


Tāpat attiecībā par transportlīdzekļu reģistrācijas nodokli, kas tiks piemērots pirmo reizi reģistrējot vieglos pasažieru transporta līdzekļus, kas ir vecāki par pieciem gadiem, LTRK ieskatā reģistrācijas nodoklis nav jāpiemēro transportlīdzekļiem, kuru izmešu daudzums ir līdz 115g uz vienu km, lai veicinātu videi draudzīgu transporta līdzekļu ievešanu.
LTRK ieskatā attiecībā par uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmi, ir jāparedz, ka elektrotransportlīdzekļiem netiek piemērots Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis vai arī šāda veida transportlīdzekļiem tiek piemērota simboliska 1,00 euro likme mēnesī.


Uzņēmuma Sixt vadītājs Baltijas valstīs Arnis Jaudzems: “Ņemot vērā Latvijai noteiktās starptautiskās prasības vides uzlabošanai, kas cita starpā vērstas uz CO2 izmešu daudzuma gaisā samazināšanu, likumdevējam, veicot grozījumus transportlīdzekļu nodokļu likmēs, ir jāveicina autoparka nomaiņu uz videi draudzīgākiem auto. To var panākt ar mērķtiecīgu atvieglojumu ieviešanu tiem transportlīdzekļiem, kuru izmešu daudzums ir ievērojamāki zemāks. Šādi pasākumi būtu stimuls, lai uzņēmumi un privātpersonas izskatītu iespēju iegādāties videi draudzīgāku transportu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI