DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Domes sēdē izskatīs LPS un valdības 2021.gada vienošanās un domstarpību protokolu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 7. oktobrī plkst.15.00 Zemkopības ministrijā (Republikas laukumā 2, Lielajā zālē) notiks Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Domes sēde, kurā kopā ar Ministru prezidentu Arturu Krišjāni Kariņu un finanšu ministru Jāni Reiru izskatīs valdības un LPS 2021. gada vienošanās un domstarpību protokolu.

Plānots, ka sēdes laikā LPS Dome no savas puses balsos par protokola apstiprināšanu un lems, vai dot LPS priekšsēdim Gintam Kaminskim mandātu LPS vārdā parakstīt protokolu. Savukārt šādu lēmums no savas puses Ministru kabinets pieņems otrdien, 6.oktobrī.

Šobrīd attiecībā uz 2021.gadu ir panākta vienošanās tādos jautājumos kā pašvaldību aizņemšanās iespējas, pašvaldību finanšu izlīdzināšana, garantētā minimālā ienākuma un trūcīgas personas ienākuma līmeņa celšana, valstī vienotas dzīvokļa pabalsta aprēķināšanas metodikas ieviešanas termiņš, atbalsts denacionalizēto namu īrniekiem, profesionālās izglītības programmu finansēšanu u.c.

Savukārt joprojām plānots arī sēdes laikā diskutēt par Finanšu ministrijas piedāvātajām izmaiņām nodokļu sistēmā, mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju 75% apmērā pašvaldībām un 25% valstij, kas 2021.gadā negatīvi ietekmēs pašvaldību budžetus. Pašvaldības nepiekrīt valdības piedāvājumam šādai pārdalei un aicina rast risinājumu, kā pašvaldībām kompensēt nozīmīgo samazinājumu jau no nākamā gada. Tāpat aktuāls ir jautājums par azartspēļu un dabas resursu nodokļa ieņēmumu sadales proporcijas starp valsti un pašvaldībām atjaunošanu tādā apmērā, kāda tā bija līdz 2020.gadam.

Kompromiss nav rasts arī jautājumos par vietējo autoceļu remontdarbu finansēšanu, pirmsskolas pedagogu algu finansēšanu no valsts budžeta, dzīvojamā fonda attīstīšanu, īpašas valsts programmas izveidi nomales efekta ietekmes samazināšanai novados pēc administratīvi teritoriālās reformas u.c.

Ar pilnu MK un LPS vienošanās un domstarpību protokola tekstu varēs iepazīties pēc tā parakstīšanas jau tuvākajā laikā. Protokola parakstīšana notiek pēc tā apstiprināšanas LPS Domē un Ministru kabinetā.

LPS Domes sēdes laikā paredzēts arī izskatīt jautājumu par LPS Sapulces un 31. kongresa sasaukšanu.

Papildu informācija:

MK un LPS sarunu process un protokola parakstīšanas gaita noteikta likumā “Par pašvaldībām” un MK noteikumos nr. 585 “Kārtība, kādā Ministru kabinets saskaņo ar pašvaldībām jautājumus, kas skar pašvaldību intereses”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI