DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Baltijas Asamblejas balvu zinātnē piešķirs fiziķim Robertam Eglītim

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar Baltijas Asamblejas (BA) balvu zinātnē šogad apbalvos fiziķi Robertu Eglīti, piektdien, 2.oktobrī, lēmusi starptautiska žūrija, daļēji attālinātā sēdē vērtējot BA balvas kandidātus. Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli R.Eglīti apbalvos par pētījumu ciklu "Teorētiski aprēķini jauniem materiāliem enerģijas iegūšanai un uzglabāšanai”.

BA balvu literatūrā piešķirs prozistei, dzejniecei un esejistei Birutei Jonuškaitei (Birutė Jonuškaitė) par romānu cikliem “Maranta” un “Maestro” – gariem, sazarotiem stāstiem, kuri izceļas ar vairāku sižetu savijumu, smalki izstrādātiem tēliem, klasiķiem raksturīgu daudzpusību, piesātinājumu un valodas augsto lidojumu, ko apliecina arī autores apjomīgā sarunu grāmata “Laikas ir likimai” (“Laiks un likteņi”).

Savukārt balvu mākslā saņems režisori Kristīne Briede un Audrjus Stonis (Audrius Stonys) par filmu “Bridges of Time” (“Laika tilti”), kura kopproducēta Lietuvas, Latvijas un Igaunijas studijās un portretē mazāk zināmās poētiskās Baltijas jaunā viļņa kinodokumentālistu paaudzes.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro, un tās pasniegs gadskārtējās BA sesijas ietvaros šī gada 5.novembrī.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Latviju žūrijā pārstāvēja rakstniece Inga Žolude, teātra zinātniece Edīte Tišheizere-Leščinska un Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Andrejs Krasņikovs.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēti:

literatūrā:

  • Andris Akmentiņš, Latvija. Rakstnieks nominēts par romānu “Skolotāji”;
  • Marts Kivastiks (Mart Kivastik), Igaunija. Rakstnieks nominēts par romānu “Taevatrepp” (“Kāpnes uz debesīm”);

mākslā:

  • Silvija Grosa, Latvija. Profesore, Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas vadītāja nominēta par monogrāfiju “Dekors Rīgas jūgendstila perioda arhitektūrā”;
  • Šarūns Sauka (Šarūnas Sauka), Lietuva. Gleznotājs nominēts par savu unikālo gleznu ikonogrāfiju un glezniecības principiem, kas ir cieši saistīti ar sirreālismu un maģisko reālismu;

zinātnē:

  • Anna Verščika (Anna Verschik), Igaunija. Valodniece nominēta par plašo skatījumu uz sociolingvistiskām problēmām, ilggadējo ieguldījumu zinātnes komunikācijā un pētniecībā, kā arī publikācijām un pētījumiem par Igaunijas, Lietuvas un Latvijas valodu kontaktiem;
  • Jurģis Kazimirs Stanišķis (Jurgis Kazimieras Staniškis), Lietuva. Baltijas reģiona mēroga starpdisciplīnu pētījumu un studiju iniciators nominēts par starpdisciplīnu pētījumu, kas veltīts globāliem un vietējiem risinājumiem ilgtspējīgai attīstībai.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pērn balvu literatūrā saņēma rakstniece Lēlo Tungala (Leelo Tungal) no Igaunijas, balvu mākslā - diriģents Normunds Šnē no Latvijas, savukārt balvu zinātnē - profesors Jūrs Banis (Jūras Banys) no Lietuvas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI