DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ĀM negatīvi vērtē apelācijas tiesas lēmumu vēsturnieka Jurija Dmitrijeva lietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ārlietu ministrija negatīvi vērtē Karēlijas Augstākās tiesas apelācijas tiesas sēdē pieņemto lēmumu piespriest 13 gadu ilgu ieslodzījumu vēsturniekam un cilvēktiesību aktīvistam Jurijam Dmitrijevam.

J. Dmitrijevam izvirzītās apšaubāmās apsūdzības ir uztverams kā Krievijas varasiestāžu mēģinājums apklusināt J. Dmitrijevu, kurš pievērsa sabiedrības uzmanību vēsturiskajai patiesībai par staļinisma noziegumiem, kas diemžēl vairs neiekļaujas Krievijas oficiālajā vēstures traktējumā.

J. Dmitrijevs tika aizturēts 2016. gada 13. decembrī uz apšaubāmu apsūdzību pamata. 2018. gada 5. aprīlī Petrozavodskas pilsētas tiesa viņu attaisnoja, taču pēc 2 mēnešiem Karēlijas Augstākā tiesa šo pirmās instances attaisnojošo spriedumu atcēla un lietu nosūtīja atkārtotai izskatīšanai, vienlaikus izvirzot jaunas apsūdzības. Atkārtoti izskatot lietu, Petrozavodskas pilsētas tiesa 2020. gada 22. jūlijā piesprieda J. Dmitrijevam trīsarpus gadu ilgu ieslodzījumu.

J. Dmitrijevs ir labi zināms vēsturnieks, Starptautiskā vēstures, izglītības, labdarības un cilvēktiesību biedrības “Memoriāls” Karēlijas nodaļas priekšsēdētājs un cilvēktiesību aizstāvis. Viņš ir veltījis 30 gadu Staļina laika politisko represiju izpētei un upuru piemiņas iemūžināšanai Karēlijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI