DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

SPKC epidemiologu noteiktas kontaktpersonas mājas karantīnu varēs pārtraukt ātrāk

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā jaunākos Eiropas slimību profilakses un kontroles centra ieteikumus, speciālisti izstrādājuši kārtību, kā turpmāk būtu iespējams saīsināt mājas karantīnu Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktām Covid-19 slimnieka kontaktpersonām. Šodien, 29. septembrī, valdība atbalstīja grozījumus MK noteikumos*, kas paredz saīsināt mājas karantīnu kontaktpersonām, ja tiek veikts Covid-19 tests 10. dienā un tas ir negatīvs.

Šobrīd Covid-19 pacientu kontaktpersonām, kuras nosaka SPKC epidemiologi, ir jāievēro 14 dienu mājas karantīna. Ņemot vērā Eiropas slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju1, papildus ir radīta iespēja kā samazināt noteikto 14 dienu mājas karantīnu. Persona, iepriekš piesakoties, 10. mājas karantīnas dienā var veikt Covid-19 testu, un, ja tas būs negatīvs, ar ārsta lēmumu ikdienas gaitās atgriezties ātrāk. Šāds lēmums ir pieņemts, lai balstoties uz Eiropas slimību profilakses un kontroles centra datiem, mazinātu karantīnas pasākumu ietekmi uz darba tirgu.

Kontaktpersonas ik dienu ir ģimenes ārsta uzraudzībā un šajā laikā nepieciešamības gadījumā arī saņem darbnespējas lapu. Līdz ar to arī mājas karantīnu kontaktpersonas var pārtraukt tikai ar ģimenes ārsta atļauju divos veidos:

  • 14 dienā;
  • veicot testu 10. dienā un saņemot negatīvu rezultātu.

Jāuzsver, ka mājas karantīnas laikā personai ir rūpīgi jāvēro sava veselība, jo, ņemot vērā, ka ir bijis ciešs kontakts ar Covid-19 slimnieku, ir lielāks risks saslimt pašam.

Ministru kabineta noteikumos arī veikti grozījumi, lai pašizolācija nebūtu jāievēro pacientu pavadošajām personām, atgriežoties no veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas ārpus Latvijas. Tas attieksies uz gadījumiem, ja ārsts būs noteicis, ka pacientam jāierodas ar pavadošo personu. Tāpat arī tiek paredzēta iespēja Latvijā ierasties personām no valstīm, kur ir tāda Covid-19 izplatības, kas var radīt sabiedrības veselības apdraudējumu, ja šī persona ir pacienta, kas saņem medicīnas tūrisma pakalpojumus, pavadonis. Tāpat arī paredzēti pašizolācijas izņēmumi personām, kas pavada pacientu medicīnas tūrisma pakalpojuma saņemšanai. Par pavadošo personu informācija būs jāsniedz Veselības inspekcijai. Tāpat arī izņēmumi pašizolāicjas ievērošanai tiek paredzēti Baltijas valstu transplantācijas centru pārstāvjiem, dodoties pēc donoru orgāniem.

Noteikumu grozījumi būs spēkā brīdī, kad tie tiks publicēti Latvijas Vēstnesī.

Jau ziņots, ka atgriežoties no valstīm, kas iekļautas SPKC sarakstā kā valstis ar augstu saslimstību ar Covid-19, ir jāievēro 10 dienu pašizolācija. Papildus nosacījumi attiecināti uz personām, kuras ir nodarbinātas ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes institūcijās un izglītības iestādēs un kuras ir tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem, piemēram, ārsti, kuri sniedz palīdzību pacientam, vai skolotāji, kuri strādā ar bērniem. Šiem cilvēkiem 8. dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas ir jāveic Covid-19 tests. Ja tests ir negatīvs, tad personas 11. dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas var atgriezties darbā klātienē. Ja persona nevēlas testu veikt, tad pašizolācijas ilgums saglabājas iepriekšējais – 14 dienas.

1https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-risk-assessment-increased-transmission-twelfth-update

*Grozījumi Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI