DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijām šogad jāpapildina ciltsdarba nolikums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdība otrdien, 29. septembrī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas reģistrēšanu un atzīšanu, ciltsgrāmatas kārtošanu, ciltsrakstu izsniegšanu un audzēšanas programmas apstiprināšanu.

Grozījumi noteikumos precizē, kas turpmāk dzīvnieku audzētāju organizācijai būs jānorāda ciltsdarba nolikumā par ciltsdarbā izmantojamiem dzīvniekiem – šķirnes dzīvnieku atlases kritēriji, eksterjera kvalitātes vērtējuma nosacījumi, dzīvnieku šķirņu saraksts, ar kurām īsteno ciltsdarbu, kā arī būs jānosaka kārtība dzīvnieku pārošanas atļaujas saņemšanai, reģistrēšanai, metienu kontrolei un reģistrācijai. Savukārt, lai uzlabotu dzīvnieku izcelsmes izsekojamību, ciltsdarba nolikumā būs jānorāda ciltsgrāmatas pamatdaļas un reģistra kārtošanas, kā arī ciltsrakstu un reģistra apliecības izsniegšanas kārtība.

Konkrētas informācijas iekļaušana ciltsdarba nolikumos organizācijai dod vienotu izpratni un redzējumu, kas sasniedzams saistībā ar dzīvnieku audzēšanu un pavairošanu, bet sabiedrībai – iespēju pārliecināties par organizācijas ciltsdarbu ar attiecīgajām dzīvnieku sugām un šķirnēm, un kontrolējošām iestādēm tas uzlabos kontroles veikšanu.

Grozījumos arī precizēts, kāda informācija LDC par organizācijām jāievieto savā tīmekļvietnē. Turpmāk, lai uzlabotu informācijas apriti, LDC reģistrēto organizāciju sarakstā iekļaus kontaktinformāciju gan par organizāciju, gan par visām tās sastāvā esošām audzētavām.

Grozījumi noteikumos arī ietver skaidrojumu terminiem “mājas (istabas) dzīvnieku audzētava” un “mājas (istabas) dzīvnieku audzētājs”, lai sabiedrībai nodrošinātu vienotu izpratni.

Visām LDC reģistrētām šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijām jāpapildina ciltsdarba nolikums atbilstoši šo noteikumu prasībām un līdz 2021. gada 1. februārim jāiesniedz LDC.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2019.gada 8.janvāra noteikumos Nr. 10 “Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas reģistrēšanas un atzīšanas kārtība, kā arī šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas, ciltsrakstu izsniegšanas un audzēšanas programmas apstiprināšanas kārtība”“ stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI