DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ģirģena rīkotā diskusijā apspriež pašvaldības policijas lomas stiprināšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, pieaugs pašvaldības policijas loma jaunizveidojamajos novados. Turklāt svarīgi uzsākt diskusiju par pašvaldības un Valsts policijas funkciju izlīdzināšanu ar mērķi uzlabot reaģēšanas iespējas sabiedriskās kārtības nodrošināšanā un efektivizēt abu policiju resursus,” norāda iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens diskusijā “Pašvaldības policijas vieta un loma sadarbībā ar iekšlietu nozari”, kurā piedalījās pašvaldības policijas priekšnieki un pašvaldību vadītāji no 35 pašvaldībām.

Ministrs atzinīgi novērtēja pašvaldības policijas darbu, kas ir būtisks atbalsts Valsts policijai.

Izanalizējot esošo situāciju, var secināt, ka no 42 jaunizveidojamajām pašvaldībām 6 valstspilsētas un 14 novadi jau šobrīd ir gatavībā nodrošināt pašvaldības policijas funkcijas bez būtiskām izmaiņām. 16 novadu pašvaldībām būs jālemj par pašvaldības policijas darbības nodrošināšanu visā jaunā novada teritorijā. Savukārt piecos novados un vienā valstspilsētā būs jālemj par pašvaldības policijas izveidi.

“Viena no manām kā ministra misijām ir aicināt jebkuras nozares profesionāļus apsēsties pie viena galda un atrisināt gadiem nerisinātas problēmas dažādās jomās. Tikai strādājot uz rezultātu kā vienota komanda, mēs spēsim iet uz priekšu un sasniegt izvirzītos mērķus,” norāda S.Ģirģens.

Diskusija tika rīkota pēc iekšlietu ministra iniciatīvas, un tajā klātienē un attālināti piedalījās pašvaldību un Valsts policijas pārstāvji, pašvaldību vadītāji, Valsts kontroles, IeM Nozares politikas departamenta un Valsts policijas koledžas pārstāvji. Diskusijas mērķis bija apspriest pašvaldības policijas vietu un lomu sadarbībā ar iekšlietu nozari administratīvi teritoriālās reformas kontekstā, jauno pašvaldību likumu, kuru izstrādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kā arī plānotās strukturālās reformas Valsts policijā un citās iekšlietu nozares iestādēs.

“Lai visā valsts teritorijā kopumā un katrā pašvaldībā atsevišķi iedzīvotājiem garantētu drošību pēc vienādiem principiem un standartiem, nepieciešama visu iesaistīto pušu vienota izpratne par pašvaldības policijas lomu pašreiz, tās stiprināšanu un attīstību. Kā vienu no risinājumiem pašvaldības policijas attīstībai, jaunā pašvaldību likuma izstrādes ietvaros esam izteikuši priekšlikumu mainīt pieeju pašvaldības policijas izveidei un darbības nodrošināšanai. Proti, lai turpmāk pašvaldības policijas izveide nebūtu pašvaldības brīvprātīgā funkcija, bet gan autonomās funkcijas - piedalīties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā - neatņemama sastāvdaļa,” atzīst S. Ģirģens.

Ministrs arī rosināja diskusiju par abu policiju funkciju izlīdzināšanu, lai neveidotos absurda situācija, ka pašvaldības policija konstatē administratīvu pārkāpumu, bet tai ir jāgaida Valsts policijas struktūrvienības, lai pārkāpējam piemērotu sodu.

Šī bija pirmā uzsāktā ministra cikla diskusija par pašvaldības policijai svarīgiem jautājumiem, kas tiks turpināta administratīvi teritoriālās reformas ietvaros. Šobrīd pašvaldības policija nav izveidota 42 no 119 pašvaldībām. Lielākajā daļā pašvaldību policistu skaits ir mazāks par 10 cilvēkiem, kas nozīmē, ka pašvaldības policija nevar nodrošināt pienākumu izpildi diennakts režīmā.

Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros plānots mainīt Valsts policijas Rīgas, Vidzemes un Latgales reģionu policijas iecirkņu apkalpojamās teritorijas, kā arī patruļdienesta un satiksmes uzraudzības struktūrvienību patrulēšanas maršrutus

 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI