DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris tiksies ar Rīgas domes Civilās aizsardzības komisiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 25. septembrī, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs, Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji tiksies ar Rīgas domes Civilās aizsardzības komisijas locekļiem, tajā skaitā ar domes pagaidu administrāciju un Rīgas mēra amata kandidātu Mārtiņu Staķi. Tikšanās notiks civilās aizsardzības komisijas sēdes formātā, kas ir sasaukta pēc Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera iniciatīvas.

Sēdē piedalīsies arī Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs, Rīgas domes Labklājības un Satiksmes departamentu vadītāji, pašvaldības un valsts policijas pārstāvji, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, VAS “Latvijas dzelzceļš”, SIA “Rīgas satiksme”, AS “Latvijas Valsts meži”, SIA “Rīgas meži”,  SIA “Rīgas Siltums” un SIA “Rīgas ūdens” pārstāvji.

Tikšanās mērķis ir pārrunāt militāro mācību cikla “Namejs 2020” norisi Rīgā un Pierīgā, kā arī, balstoties uz mācību norisi un scenāriju, sadarbību ar Rīgas domi un civilās aizsardzības komisiju civiliedzīvotaju evakuācijā, koplietošanas ceļu izmantošanā un iedzīvotaju pamatvajadzību nodrošināšanā ārkārtas situācijā. Valsts aizsardzība ir visas sabiedrības kopīga atbildība, tādēļ mācību laikā tiek trenēta sadarbība ar pašvaldībām un tajā skaitā Civilās aizsardzības komisijām.

“Zemessardzes 1. Rīgas brigādes pamatsastāvu veido rīdzinieki, kas ir brīvprātīgi izvēlējušies sargāt savu pilsētu, jo tās ir viņu mājas, šeit ir viņu ģimenes un draugi. Tāpēc sadarbību starp militāro un civilo sfēru mēs redzam kā fundamentālu priekšnosacījumu veiksmīgai valsts aizsardzības uzdevumu izpildei. Civilās aizsardzības komisijas sēdē identificēsim tās sadarbības sfēras, kuras kopā ar Rīgas domi un pārējām atbildīgajām institūcijām spējam īstenot krīzes situācijā, lai nodrošinātu iedzīvotāju aizsardzību un pamatvajadzību nodrošināšanu,” uzsver Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs.

“Šī gada ārkārtējā situācija ir parādījusi, cik svarīga ir sadarbība starp dažādām valsts un pašvaldību institūcijām, īpaši Rīgai – lielākajai Baltijas pilsētai. Šis laiks pavēris iespējas Rīgas pašvaldībai veidot ciešas, savstarpēji uzticamas sadarbības attiecības ar Zemessardzes 1.Rīgas brigādi, ne vien nodrošinot palīdzību grūtā brīdī, bet arī turpinot pilnveidot civilās aizsardzības plānu. Ceru, ka pagaidu administrācijas aizsāktā sadarbība turpināsies, neatkarīgi no vīrusa turpmākās izplatības, jo krīzes situācijas iestājas nebrīdinot. Par to šogad esam pārliecinājušies,” - Edvīns Balševics, Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs.

“Krīzes situācijā Zemessardzei būs savi uzdevumi, savukārt Rīgai būs jātiek galā ar saviem uzdevumiem. Mums par to jāsāk domāt jau šodien – kāds būs mūsu plāns stratēģiski svarīgo inženierkomunikāciju objektu aizsardzībai, kā mēs iespējamas civilās katastrofas gadījumā palīdzēsim rīdziniekiem, kā mēs nodrošinām informāciju, kā organizējam satiksmi, kā sadarbojamies ar valsts dienestiem, uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām. Mums nepieciešama gan teorētiska, gan praktiska gatavošanās visdažādākajiem negaidītiem scenārijiem – to paredz arī visaptverošās valsts aizsardzības koncepcija. Mūsu mērķis ir panākt to, ka Rīga ir krīzes situācijām vissagatavotākā pilsēta,” – uzsver Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis.

Jau ziņots, ka no 15. augusta līdz 4. oktobrim, visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros. Mācībās piedalās Latvijas un sabiedroto spēku karavīri, zemessargi un rezerves karavīri, kā arī Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls.

Militāro mācību ciklā “Namejs 2020”  vienotā scenārijā apvienotas Nacionālo bruņoto spēku vienību rudens lauka taktiskās mācības, tostarp Mācību vadības pavēlniecības mācības “Wise Adder”, Nodrošinājuma pavēlniecības mācības “LOGEX/RSOMEX”, Jūras spēku mācības “Flotex”, Zemessardzes brigāžu mācības “Zobens”, Štāba bataljona mācības “Zibens”, Gaisa spēku mācības “Gaisa dūre”, Militārās policijas mācības “Kodols” un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārās mācības “Sudraba bulta”. 

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes dalība militāro mācību ciklā “Namejs 2020” notiks līdz 27. septembrim tās atbildības teritorijā – Rīgā, Jūrmalā, Babītes, Olaines, Mārupes, Ķekavas, Baldones, Iecavas, Vecumnieku, Bauskas, Stopiņu, Salaspils, Garkalnes, Carnikavas, Ādažu, Ropažu un Rundāles novados.

Militāro mācību cikla “Namejs 2020” uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot Bruņoto spēku komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām,  Iekšlietu ministrijas struktūrām un pašvaldībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, kā arī pārbaudīt un pilnveidot gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras. 

Zemessardze ir lielisks piemērs Latvijas pilsoņu brīvprātīgai iesaistei mūsu valsts aizsardzībā, kas ir visas mūsu sabiedrības kopēja atbildība. Zemessardze – tā ir iespēja ikvienam Latvijas pilsonim saliedētā komandā ne tikai apgūt militārās pamatiemaņas, bet arī iegūt noderīgas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai krīzes situācijā aizsargātu savu ģimeni un aizstāvētu Latviju. Vienlaikus dienests Zemessardzē ir iespēja uzlabot savu vispārējo fizisko sagatavotību, veselību un paplašināt savu redzesloku, piedaloties militārajās mācībās gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Zemessardzē nešķiro pēc tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, bez kriminālās sodāmības, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Pieteikuma iesniegšanai kandidātam jāsazinās ar dzīves vai studiju vietai tuvāko Zemessardzes vienību, zvanot uz tālruņa numuru 1811, rakstot uz e-pasta adresi esizemessargs@mil.lv vai personīgi ierodoties vienībā. Uzzini vairāk tīmekļvietnē www.zs.mil.lv!

Būt gatavam rītdienai nozīmē visu uzsākt šodien. Esi savas zemes sargs – stājies Zemessardzē!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI