DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Paraksta Latvijas un ASV līgumu par tehnisko palīdzību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma novēršanas jomā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Finanšu ministrija

Ceturtdien, 24. septembrī, finanšu ministrs Jānis Reirs, Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa un ASV vēstnieks Latvijā Džons L. Kārvails (John L.Carwile) parakstīja līgumu (Terms of Reference) starp Latvijas Republiku un ASV Finanšu ministriju (US Department of Treasury), kas paredz ASV Finanšu ministrijas tehniskās palīdzības sniegšanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas novēršanas jomā.

“Mēs iepriekšējos gados kapitālā remonta ietvaros esam paveikuši nozīmīgas reformas un arī turpmāk esam apņēmības pilni nodrošināt augstu atbilstības līmeni Latvijā. Vienlaikus šobrīd ir svarīgi turpināt pilnveidoties un jo īpaši spēt pārvaldīt riskus tā, lai no vienas puses spējam efektīvi cīnīties ar noziedzību un mazināt riskus, bet no otras – neapgrūtinām labu uzņēmumu un investoru iespējas biznesam. Zīmīgi, ka visās tikšanās reizēs ar atbildīgajām augstajām amatpersonām esam bijuši vienisprātis, ka riski ir profesionāli jāpārvalda nevis no tiem jānorobežojas. Mums ir ļoti svarīgi iegūt šo pieredzi, lai riskus pārvaldītu pēc iespējas efektīvāk,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

“Līgums par ASV Finanšu ministrijas konsultanta atbalstu Finanšu ministrijai stiprina mūsu sadarbību cīņā pret naudas atmazgāšanu un apliecina mūsu nelokāmo apņemšanos atklāt smagos finanšu noziegumus, kas apdraud mūsu ekonomiku, stabilitāti un kopējo drošību,” tā ASV vēstnieks Latvijā Džons L. Kārvails.

Plānotā tehniskās palīdzības projekta ietvaros no ASV puses tiks sniegts ekspertu atbalsts trīs galvenajos darbības virzienos:

  • Stiprinot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas novēršanas režīma preventīvo pīlāru, tai skaitā likuma subjektu uzraudzības jomā;
  • Finanšu izlūkošanas dienesta kapacitātes stiprināšana un attīstība;
  • Atbalsts tiesībaizsardzības iestādēm attiecībā uz prediktatīvo noziegumu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma finansēšanas un citu finanšu noziegumu izmeklēšanas jomā.

Projekta ietvaros ASV Finanšu ministrijas Tehniskās palīdzības dienests nodrošinās pilna laika ekspertu Latvijā, kas sniegs kvalificētu atbalstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā iesaistītajām institūcijām, un atbilstoši iestāžu vajadzībām piesaistot papildu ekspertus no ASV institūcijām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI