DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Diskutēs par roņu populāciju un iespējamo ierobežošanu Latvijas ūdeņos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 28. septembrī, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” vadošie pētnieki aicina uz noslēdzošo diskusiju par izstrādāto aizsardzības plānu roņiem Latvijas ūdeņos Baltijas jūrā un Rīgas līcī.

Lai veicinātu turpmāku cilvēka un roņu līdzāspastāvēšanu, izstrādāts plāns, kas ir stratēģisks dokuments. Tā mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu pelēko un pogaino roņu populācijas aizsardzību Latvijas ūdeņos. Plānā iekļauti iespējamie risinājumi un uzlabojumi dabas aizsardzības un zivsaimniecības vadībā, sabalansējot gan zvejnieku, gan dabas aizstāvju grupu intereses.

Diskusijā tiks pārrunāti aktuālie zvejniecības un dabas aizsardzības jautājumi par roņu populācijas mazināšanu, roņu mazuļu piekrastē drošību, krastā izskaloto roņu iespējamo utilizāciju, kā arī roņu atbaidīšanu un ieguvi zvejas rīku tuvumā.

Plāns tika izstrādāts pēc Dabas aizsardzības pārvaldes pasūtījuma, ņemot vērā pieaugošo roņu populācijas skaitu. Pēdējos gados dramatiski ir pieaudzis roņu izdarīto bojājumu apjoms zvejas rīkiem un zvejnieku lomiem. Zaudējumus rada gan pelēkie, gan pogainie roņi, tomēr Latvijas piekrastē galvenokārt pelēkie roņi veic lielākos postījumus.  Pieaugot roņu skaitam, piekrastes zvejniecība atsevišķos novados un periodos ir praktiski pārtraukta, zvejnieki roņus uzskata par kaitniekiem.

Diskusijā piedalīsies valsts zinātniskā institūta “BIOR” vadošie pētnieki, kas iesaistījušies roņu aizsardzības plāna izstrādē, pārstāvji no Zemkopības ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, zvejnieki un citi interesenti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI