DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija apstiprina galīgos Rīgas domes vēlēšanu rezultātus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija piektdien, 18. septembrī, apstiprināja jauno 2020. gada 29. augusta Rīgas domes vēlēšanu rezultātu balsu skaitīšanas protokolu, kas sagatavots, ņemot vērā balsu pārskaitīšanas rezultātus trijos Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņos.

Izpildot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, trīs Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņos – 74., 97. un 144. – šā gada 17. septembrī notika balsu pārskaitīšana, atverot iepriekš par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes un pieskaitot tajos esošos balsojumus kopējiem vēlēšanu rezultātiem.

Pieskaitot Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem par nederīgu atzītajās 661 vēlēšanu aploksnē esošās balsis, mandātu sadalījums starp kandidātu sarakstiem un deputātiem palika nemainīgs, liecina pārrēķinātie vēlēšanu rezultāti.

Saskaņā ar  Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumu jaunie vēlēšanu rezultāti ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām nosūtāmi publicēšanai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Savukārt ne agrāk kā 10 dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam jāuzaicina jaunievēlētie deputāti uz pirmo domes sēdi.

Piecu procentu barjeru iekļūšanai Rīgas domē ir pārvarējuši un deputātu mandātus ieguvuši septiņi kandidātu saraksti - Attīstībai/Par!, "PROGRESĪVIE""Saskaņa" sociāldemokrātiskā partijaJaunā VIENOTĪBANacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Latvijas Reģionu ApvienībaPartija "Gods kalpot Rīgai""Latvijas Krievu savienība" un Jaunā konservatīvā partija. Ar galīgajiem Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem un domē ievēlētajiem deputātiem iespējams iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas tīmekļvietnē: https://rd2020.cvk.lv/pub/ieveletie-deputati.

Rīgas domes vēlēšanas notika šā gada 29. augustā. Trīs dienas -  no 26. līdz 28. augustam – vēlētāji varēja nobalsot iepriekš. Vēlēšanās piedalījās 171 507 jeb 40,58% vēlētāju. Rīgas domes vēlētāju sarakstos bija reģistrēti 422 681 balsstiesīgi pilsoņi. Vēlēšanu dienā nobalsoja 21,34% vēlētāju, savukārt iepriekšējās balsošanas dienās – 19,24% balsstiesīgo pilsoņu. Savā atrašanās vietā Rīgā balsoja 1327 vēlētāji.

Rīgas domes vēlēšanās Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana”. Tādēļ četru kandidātu sarakstu pārstāvji vēlēšanu rezultātus apstrīdēja tiesā.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana” uzskatāmas par nederīgām. Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu.

Padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta pārstāvjus, tiesa nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos. Tādēļ tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā vēlēšanu rezultātu noteikšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI