DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes

Andras Levites uzruna svinīgajā ceremonijā “Gada balva medicīnā 2019”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Dārgie klātesošie!

Dārgie kolēģi!

Šovakar man ir skaists uzdevums pasniegt balvu nominācijā “Jaunais ārsts”.

Jauno mediķi, veiksmīgi beidzot ilgos studiju gadus un uzsākot profesionālo darbu, pārņem jūtu vētra – beidzies grāmatu zubrīšanas laiks, beidzies nepārtraukto eksāmenu laiks, beidzies, stāvot malā, pieredzējušo ārstu novērošanas laiks, sāksies patstāvīga un atbildīga pacienta diagnozes atklāšana un terapijas noteikšana.

Kādu gandarījumu jaunais mediķis izjūt, pielietojot studijās iegūtās zināšanas, noteikt pirmo pareizo diagnozi, veikt pirmo operāciju vai pat atklāt vienu no medicīniski retajām slimībām, par ko pēdējā studiju kursā kādā blakus teikumā ir lasīts, bet ko virsārsts sen jau ir aizmirsis. Šķiet, ka, jā, lēmums kļūt par ārstu bija pareizs un atbildību nest ir patīkami.

Diemžēl pirmā eiforijas sajūta var pievilt, un parasti tas tā arī notiek. Būs jāpiedzīvo, ka diagnosticētais un ārstētais iekaisums izrādīsies onkoloģiska slimība. Būs jāpiedzīvo, ka rutīnas operācijā asiņošana ir tik stipra, ka skalpelis jānodod virsārstam. Būs jāpiedzīvo, ka, neskatoties uz pareizo diagnozi un pareizo terapiju, pacientu ar onkoloģisku slimību zaudē.

Blakus šādiem profesionāli smagiem pārbaudījumiem, jaunajam ārstam jāatrod apmierinošas atbildes uz svarīgiem personīgiem jautājumiem: “Kāpēc ģimene viena pati grezno Ziemassvētku eglīti, bet darbs slimnīcā neatšķir ne svētkus, ne dienas, ne nakts stundas? Vai es būšu spējīgs ekonomiski uzturēt savu ģimeni?”

Šajā grūtajā posmā jaunajam mediķim jābūt dziļi pārliecinātam par savu profesionālo izvēli. Šaubu mirkļos var palīdzēt saprotoša priekšniecība un pieredzējušu kolēģu atbalsts nebīties no profesionālās atbildības un atrast balansu starp profesionālo un privāto dzīvi.

Mīļie jaunie mediķi!

Medicīnas mācībgrāmatu lasīšana lielā mērā ir beigusies, bet vietā stājas medicīnas žurnālu lasīšana, iestāšanās attiecīgās medicīnas nozares asociācijās, medicīnas konferenču un semināru apmeklēšana, jo tur uzzina jaunākos atklājumus medicīnā. Tos ikdienā pielietojot, medicīnu Latvijā paceļ pasaules līmenī.

Jauno ārstu palikšana veselības aprūpes sistēmā Latvijā ir nepieciešama. Jaunajiem ārstiem ar mūsdienu medicīnas sasniegumiem atbilstošām zināšanām, svaigo domāšanu un drosmi pieder nākotne cilvēkiem draudzīgā veselības sistēmā.

“Gada jaunā ārste 2019” savu profesionālo darbu iepazinusi ātrās palīdzības dienesta brigādē, ar stipru motivāciju ir izglītojusies gan Latvijā, gan vairākās Eiropas valstīs. Tagad viņa ir kļuvusi par bērnu neiroloģi un savā nozarē ienes rītdienas elpu. Viņas darbu novērtē gan mazie pacienti, gan viņu vecāki, gan arī kolēģi. Par balvas “Gada jaunais ārsts 2019” laureāti izraudzīta daktere Signe Šetlere.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI