DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli atbalsta OIK maksājuma atcelšanu elektrības patērētājiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 17.septembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu. 

“Virskompensācijas jeb obligātā iepirkuma komponente tiks atcelta, un tas nozīmē, ka iedzīvotājiem rēķinos par elektrību vairs nebūs ailītes ar summu par to. Elektroenerģijas obligāto iepirkumu plānots saglabāt arī turpmāk, taču no ražotājiem elektrību paredzēts iepirkt par biržas cenu. Tas būtu godīgi un taisnīgi pret visiem tirgus dalībniekiem un sabiedrību kopumā,” iepriekš pauda par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro. 

Saskaņā ar plānotajām izmaiņām valsts atbalstu elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem plānots izmaksāt tikai no valsts budžeta, tādējādi atceļot OIK maksājumu elektrības patērētājiem - mājsaimniecībām, uzņēmumiem. 

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka, atceļot OIK maksājumu, mājsaimniecībām par patērēto elektroenerģiju būtu jāmaksā vidēji par 15 procentiem mazāk nekā iepriekš, uzņēmēju peļņa varētu palielināties apmēram par 0,44 procentiem, savukārt ražotāju cenas precēm un pakalpojumiem samazinātos par apmēram 0,2 procentiem.    

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas jautājumiem secinājumus par nepamatoto valsts atbalsta maksājuma dubulto tarifu, teikts grozījumu anotācijā.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl divos lasījumos jāskata Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI