DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima atbalsta valsts nekustamā īpašuma Riharda Vāgnera ielā nodošanu Riharda Vāgnera biedrībai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai (RRVB) bez atlīdzības nododams valsts nekustamais īpašums Rīgā, Riharda Vāgnera ielā 4, ceturtdien, 17.septembrī, trešajā – galīgajā – lasījumā lēmusi Saeima. 

Pieņemtā likuma mērķis ir veicināt nekustamā īpašuma saglabāšanu un reglamentēt tā atjaunošanu, kā arī izmantošanu, ņemot vērā, ka četrstāvu ēkas vēsture ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa. Valsts nodod nekustamo īpašumu RRVB, lai nodrošinātu šā nekustamā īpašuma kā valsts nozīmes kultūras pieminekļa atjaunošanu, turpmāku publisku pieejamību un izmantošanu kultūras un izglītības mērķiem, tai skaitā kā koncertu, teātra izrāžu, izstāžu, kultūras vērtību popularizēšanas un ar to saistītu izglītojošu pasākumu norises vietu. 

Vienlaikus likumā noteikts aizliegums nekustamo īpašumu atsavināt, ieķīlāt vai citādi apgrūtināt. Biedrības saimnieciskās darbības rezultātā gūtos ienākumus drīkstēs izmantot tikai nekustamā īpašuma atjaunošanai, uzturēšanai, publiskai pieejamībai un izmantošanai kultūras un izglītības mērķiem. 

Gadījumā, ja RRVB beidz pastāvēt, nekustamais īpašums piekrīt valstij Finanšu ministrijas personā, paredz likums. Tāpat paredzēti citi gadījumi, kādos nekustamais īpašums nododams atpakaļ valstij, piemēram, ja netiek nodrošināta tā publiskā pieejamība un izmantošana iepriekš uzskaitītajiem mērķiem. Tāpat īpašums jānodod valstij, ja tā saglabāšanas un atjaunošanas darbi netiek uzsākti triju gadu laikā no nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas akta parakstīšanas brīža, kā arī tad, ja desmit gadu laikā pēc īpašuma nodošanas tas nav saglabāts un atjaunots. 

Kā iepriekš komisijas sēdē deputātus informēja RRVB valdes priekšsēdētājs Māris Gailis, projektu iecerēts uzsākt šogad, lai jau 2025.gadā Vāgnera nams varētu vērt savas durvis apmeklētājiem. 

Ēka R.Vāgnera ielā 4 celta 1781.gadā, un tajā kādreiz atradies Rīgas Pilsētas teātris, par kura galveno diriģentu no 1837. līdz 1839.gadam strādājis komponists R.Vāgners. Nekustamā īpašuma sastāvā esošā būve ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, kā arī ir UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta “Rīgas vēsturiskais centrs”, valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa “Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” un valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa “Vecrīgas arheoloģiskais komplekss” daļa. Sabiedrībai tā ir pazīstama kā Vāgnera zāle, likuma projekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Nekustamais īpašums šobrīd ir avārijas stāvoklī un netiek lietots kopš 2006.gada, kad tas tika slēgts apmeklētājiem nedrošā tehniskā stāvokļa dēļ, atzīmē likuma projekta autori. 

RRVB ir Starptautiskās Vāgnera biedrību asociācijas biedre un dibināta 2014.gadā ar mērķi panākt Vāgnera mājas atdzimšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI