DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Balsu pārskaitīšana trijos Rīgas vēlēšanu iecirkņos notiks 17. septembrī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija izziņojusi, ka Rīgas domes vēlēšanu balsu pārskaitīšanu trīs Rīgas pilsētas vēlēšanu iecirkņos – 74., 97. un 144. – notiks šā gada 17. septembrī plkst.17.30.

Balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija organizēs Rīgas Kongresu nama telpās (1.stāvā), Kr. Valdemāra ielā 5, Rīgā. Balsu pārskaitīšanu veiks Rīgas pilsētas 74., 97. un 144. vēlēšanu iecirkņu komisijas.

Balsu pārskaitīšanu novērot varēs Rīgas domes vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pilnvarotie novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Izpildot Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) uzdeva Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai organizēt un kontrolēt balsu pārskaitīšanu iepriekšminētajos iecirkņos. Iecirkņu komisijām uzdots sarīkot balsu skaitīšanas sēdi, atvērt saiņus ar nederīgajām aploksnēm, kuras atzītas par nederīgām iecirkņa komisijas pieļautā normatīvo aktu pārkāpuma dēļ, atvērt minētās aploksnes un konstatēt to saturu. Iecirkņu komisijām jāveic šajās aploksnēs esošā balsu saskaitīšana Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un CVK balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā un jāsagatavo jauns balsu skaitīšanas protokols. Jaunie vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas rezultāti pēc balsu pieskaitīšanas tiks publiskoti CVK tīmekļvietnē - https://rd2020.cvk.lv/pub/velesanu-rezultati.

Savukārt Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai, pamatojoties uz balsu skaitīšanas protokoliem, ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc to saņemšanas, jāsagatavo jauns 2020. gada 29. augusta Rīgas domes vēlēšanu rezultātu protokols un jāpieņem jauns lēmums par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Saskaņā ar tiesas spriedumiem šis lēmums nebūs apstrīdams, jo tiks pieņemts sprieduma izpildes ietvaros.

Administratīvās apgabaltiesas 14. un 15. septembra spriedums paredz nodrošināt balsu pārskaitīšanu šajos vēlēšanu iecirkņos, pieskaitot par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes kopējiem vēlēšanu rezultātiem.

Rīgas domes vēlēšanās, kas norisinājās šā gada 29. augustā, Rīgas pilsētas 97. un 144. vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana”.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi “iepriekšējā balsošana” uzskatāmas par nederīgām. Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu.

Padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta (VDD) pārstāvjus, tiesa nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos. Tādēļ tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā balsu skaitīšanā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI