DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Derīgo izrakteņu ieguves vietas "Medņi" teritorijā augs mežs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

AS “Latvijas valsts meži”(LVM) Mērsraga novadā pabeigusi derīgo izrakteņu ieguves vietas “Medņi” rekultivāciju, atgriežot šo teritoriju mežsaimnieciskajā apritē. Ieguves vietā tika iegūti būvniecībai vērtīgi minerālie materiāli – laukakmeņi, smilts-grants un smilts. Tieši no atradnes “Medņi” 2018. gada augustā 1184 m3 laukakmeņu tikai nogādāti uz Pāvilostu vērienīgā projekta īstenošanai – Pāvilostas molu pagarināšana, kas bija pirmais šāda veida projekts Baltijas valstīs.

“Ieguves vieta “Medņi” pēc ģeomorfoloģiskā novietojuma atrodas Piejūras zemienes Engures līdzenumā. Šai teritorijai raksturīga limnoglaciālo līdzenumu izplatība jeb akumulatīvie reljefa veidojumi, kas izveidojas ledāju kušanas ūdeņu baseinos. Tie ir līdzenumi, kas ir plakani vai lēzeni viļņoti. Atradnē “Medņi” atradās liela laukakmeņu koncentrācija, kas skaidrojama ar ledusmēļu kontaktzonu, kurā, ledājam atkāpjoties, norisinājās pastiprināta lielo frakciju drupiežu akumulēšanās,” skaidro “LVM Zemes dzīles” plānošanas vadītājs Ģirts Zvaigzne.

2020. gada pavasarī tika pabeigta atradnes izstrāde un tika sākta rekultivācija, atgriežot šo teritoriju mežsaimnieciskajā apritē. Rekultivācijas darbu gaitā ieguves vieta ir sagatavota apmežošanai ar priežu stādiem viena hektāra platībā, izlīdzinātas vecās segkārtas krautuves un nogāzes, veidojot lēzenu slīpumu, kā arī uzirdināta pamatne, lai jauniem stādiem būtu vieglāk ieaugt un tie spētu ātrāk pieņemties spēkā.

Atbildīga un ilgtspējīga derīgo izrakteņu ieguve ļauj efektīvi apsaimniekot LVM valdījumā esošās zemes, tirgū piedāvājot tautsaimniecībai nepieciešamos zemes dzīļu produktus un palielinot apsaimniekoto zemju vērtību.

“Derīgo izrakteņu ieguve tiek organizēta ar augstu atbildību par zemes resursiem, kvalitāti, rezultātu un nozares attīstību. Zemes resursu izpētē, ieguvē un zemes dzīļu produktu dažādībā mēs saskatām plaukstošas un pārdomātas nozares perspektīvu, kas nodrošina tautsaimniecības attīstību. Tāpēc mēs uzņemamies ilgtspējīgās saimniekošanas standartus,” stāsta “LVM Zemes dzīles” plānošanas vadītājs Ģirts Zvaigzne.

LVM tuvākās derīgo izrakteņu ieguves vietas, kurās ir pieejams kvalitatīvs un daudzveidīgs minerālo materiālu un to maisījumu klāsts, atrodas Talsu novada Lubes pagastā (atradne “Lakši”), Ventspils novada Ances pagastā (atradne “Pope IV-Rinda”), Kuldīgas novada Rendas pagastā (atradne “Renda-3”).

Interesenti aicināti sazināties ar pārdošanas speciālisti Gaļinu Rēderi (tālr. 26563202, g.redere@lvm.lv) un sekot līdzi jaunākajai informācijai mājas lapā www.zemesdziles.lv.

Derīgo izrakteņu ieguves vietās LVM piedāvā sagatavot minerālo materiālu maisījumus atbilstoši pasūtītāja vēlmēm, ievērojot derīgo izrakteņu ieguves vietā pieejamo resursu iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI