DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs: jāizmanto visi instrumenti, lai panāktu varas un sabiedrības dialogu Baltkrievijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Ir nepieciešams izmantot visus mūsu rīcībā esošos instrumentus, lai apturētu vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem, kā arī veicinātu Baltkrievijas varas dialogu ar opozīciju un sabiedrību,” 2020. gada 8. un 9. septembrī Tallinā, Igaunijā, notikušajā Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministru sanāksmē uzsvēra Edgars Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs aicināja ES pēc iespējas ātrāk panākt vienošanos par ierobežojošiem pasākumiem pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par 9. augusta vēlēšanu viltošanu un miermīlīgo protestu apspiešanu, pielietojot spiedienu un neadekvātu spēku pret aktīvistiem. 

Turpinot diskusiju par Baltkrieviju, E. Rinkēvičs atzīmēja, ka ir jāsniedz arī ātrs un visaptverošs atbalsts Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. E. Rinkēvičs informēja, ka Latvija jau atvēlējusi 200 000 eiro juridiskai, praktiskai, psiholoģiskai un medicīniskai palīdzībai pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgu mediju atbalstam Baltkrievijā. Jāturpina sekot Krievijas iesaistei Baltkrievijas iekšpolitiskajos procesos.

Tāpat NB8 sanāksmes laikā ministri apmainījās viedokļiem par plašu jautājumu loku, pievēršoties dažādām ārpolitikas, drošības politikas, vides, ekonomikas aktualitātēm. Ministri pārrunāja situāciju Ukrainā, kā arī Austrumu partnerības politikas jautājumus. Ministri pievērsās arī aktuālajiem ES jautājumiem, īpašu uzmanību veltot ES attiecībām ar Lielbritāniju un ES dienvidu kaimiņvalstīm, kā arī tādiem ES jautājumiem kā iekšējais tirgus un tiesiskums.

Ministri atzīmēja, ka klimata jautājumi kļūst arvien būtiskāki, un aicināja veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Runājot par mācībām no Covid-19 pandēmijas, ministri bija vienisprātis, ka nepieciešama efektīvākā koordinācija starp dalībvalstīm un partnervalstīm, lai rastu risinājumus pandēmijas radītājiem izaicinājumiem personu un preču brīvas pārvietošanās jomā.

Sanāksmes noslēgumā, diskutējot par savienojamību, tika pausts viedoklis, ka, izmantojot iespējas, ko piedāvā stratēģiski infrastruktūras projekti, NB8 reģionam ir pamatotas ambīcijas būt vadošajam Eiropā un pasaulē digitālās ekonomikas attīstībā.

NB8 ārlietu ministru sanāksmes laikā tika izplatīts arī kopīgs ministru paziņojums. Tas angļu valodā pieejams šeit. Atzīmējot NB8 formāta izveides un pirmās NB8 ārlietu ministru sanāksmes 30. gadadienu, sanāksmes laikā ministriem tika pasniegta pirmā NB8 balva.

Informācijai

NB8 formātā ietilpst Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija. 2020. gadā NB8 darbu koordinē Igaunija, kas noteikusi šādas prioritātes: drošības stiprināšana, transatlantiskās attiecības un Austrumu partnerība, sadarbība kiberdrošībā, reģionālās transporta un enerģētikas infrastruktūras projektu attīstība, digitālā sadarbība, klimata un vides jautājumi, sadarbība kultūrā un veselības aprūpē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI