DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. septembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Satversmes tiesas tiesneši sarunu festivālā LAMPA runā par demokrātiskas tiesiskas valsts pamatvērtībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pagājušajā nedēļā Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un tiesnesis Gunārs Kusiņš piedalījās sarunu festivāla LAMPA organizētajās diskusijās par Latvijas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

Ceturtdien, 3. septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika Augstākās tiesas rīkota diskusija “Kopā celt tiesiskumu”. Tajā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs. Amatpersonas dalījās ar savu vērtējumu par tiesiskuma veidošanos un norādīja uz katra valsts varas atzara lomu tā  nostiprināšanā. Diskusijas centrā bija atziņa, ka tiesiskumu nevar nodrošināt tikai tiesas, būtiska ir visu konstitucionālo orgānu darbība savas kompetences ietvaros. Diskusiju vadīja žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte.

Ceturtdien, 3. septembrī, Ineta Ziemele piedalījās vēl vienā LAMPA diskusijā “Vai Latvijā cīņa par cilvēktiesībām ir beigusies?”. Sarunas galvenā tēma bija diskriminācijas aizliegums un cilvēka brīvība. Diskusijā piedalījās arī tiesībsarga vietniece un pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vadītāja Ineta Piļāne, “Tea tree” improvizācijas teātra vadītāja un dibinātāja Mairita Strūberga, viena no Pieci.lv balsīm Inese Pučeka un jaunietis Kevins Bušs. Sarunas dalībnieki runāja par reāliem diskriminācijas gadījumiem, tiesisko regulējumu Latvijā attiecībā uz diskriminācijas aizliegumu un diskutēja, kā sabiedrībā mazināt diskriminācijas izpausmes. Ineta Ziemele aicināja vairāk iesaistīties domu apmaiņās, projektos un aktivitātēs, kas virza uz cilvēktiesību padziļinātu izpratni un konkrētiem risinājumiem. Viņa norādīja uz skolas nozīmi cilvēktiesību izglītības veicināšanā. Diskusiju vadīja jauniete Ilvita Liepiņa.

Sestdien, 5. septembrī, Ineta Ziemele piedalījās Publisko tiesību institūta organizētajā tiešsaistes sarunā “Par Satversmi un taisnīgumu”, kurā sniedza savu skatījumu par cilvēktiesību izaicinājumiem 21. gadsimtā. Diskusijā piedalījās arī Valsts prezidents Egils Levits un Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs. Viens no Inetas Ziemeles sarunas gaitā paustajiem secinājumiem bija nepieciešamība modernai sabiedrībai par savām vērtībām un to izpratni diskutēt nepārtraukti. Viņasprāt, sabiedrībai attīstības procesā ir jāuzdod sev jautājumi par to, kādas tieši ir tai aktuālās vērtības un kā tās sekmē sabiedrības virzību. Šāda diskusija veicinātu arī cilvēku lielāku uzticību savai valstij. Sarunu vadīja Publisko tiesību institūta vadītājs Arvīds Dravnieks.

Sestdien, 5. septembrī, norisinājās vēl viena Publisko tiesību institūta organizēta diskusija “Par Latvijas tautu un valsti”. Tajā piedalījās Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš, kā arī Latvijas Universitātes docents Jānis Pleps un LZA Eiropas Politikas Pētījumu institūta vadošais pētnieks Gints Apals. Diskusijā Gunārs Kusiņš  pauda savu viedokli par to, no kura brīža var runāt par jēdzienu “Latvijas tauta”, kā arī sniedza ieskatu pilsonības koncepta attīstībā dažādos Latvijas vēstures periodos. Viņš uzsvēra, ka pilsonības konceptu mūsdienās ietekmē cilvēku mobilitāte. Kā piemēru Gunārs Kusiņš minēja Latvijā pieļauto dubultpilsonību, kas dod iespēju arī tiem valsts pilsoņiem, kas dzīvo ārpus valsts, vienlaikus saglabāt Latvijas pilsonību un pieņemt kādu citu. Diskusiju vadīja Publisko tiesību institūta vadītājs Arvīds Dravnieks un zvērināts advokāts Lauris Liepa.

Saruna “Kopā celt tiesiskumu” pieejama šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1292

Saruna “Vai Latvijā cīņa par cilvēktiesībām ir beigusies?” pieejama šeit: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1470

Saruna “Par Satversmi un taisnīgumu” pieejama šeit: https://www.facebook.com/events/398993784415442/?active_tab=discussion

Saruna “Par Latvijas tautu un valsti” pieejama šeit: https://www.facebook.com/events/702270723955295/permalink/722671685248532/

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI