DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Z. Kalniņa-Lukaševica uzrunā ANO Drošības padomes dalībniekus par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 4. septembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes neformālajā (tā dēvētajā Arria formāta) video sanāksmē par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā.

Uzrunājot sanāksmes dalībniekus, Z. Kalniņa-Lukaševica aicināja ANO Cilvēktiesību padomi sasaukt ārkārtas sesiju par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, kā arī pauda atbalstu ANO koordinatores darbam Baltkrievijā. Latvijas pārstāve atbalstīja priekšlikumu EDSO prezidējošo valstu amatpersonu vizītei Baltkrievijā un aicināja EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos nekavējoties reaģēt uz plašsaziņas līdzekļu brīvības pārkāpumiem Baltkrievijā.

Parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka 2020. gada 9. augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija brīvas un godīgas. EDSO un Eiropas Padomes starptautiskajiem novērotājiem nebija iespēja uzraudzīt vēlēšanas. Latvija stingri nosoda prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu, vardarbību pret miermīlīgajiem protestētājiem, žurnālistu aizturēšanu un Baltkrievijas varas iestāžu izdarīto spiedienu uz reliģisko savienību pārstāvjiem.

“Latvija aicina Baltkrievijas varas iestādes pārtraukt mierīgo protestētāju vajāšanu un nekavējoties atbrīvot visus, kas netaisnīgi aizturēti, kā arī iesaistīties politiskā dialogā ar opozīcijā esošo pilsonisko sabiedrību. Latvija aicina organizēt jaunas prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā, piedaloties starptautiskiem novērotājiem. Latvija atbalsta neatkarīgu un demokrātisku Baltkrieviju un tās iedzīvotājus,” uzrunā atzīmēja Z. Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre informēja, ka Latvijas valdība ir piešķīrusi 150 000 eiro Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas sniegs palīdzību Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, tādējādi sniedzot atbalstu juridiskajā, praktiskajā, medicīniskajā un psiholoģiskajā jomā, kā arī neatkarīgu plašsaziņas līdzekļu stiprināšanā. Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm ir ieviesusi ieceļošanas aizliegumu Latvijā 30 Baltkrievijas Republikas amatpersonām, kuras ir organizējušas un atbalstījušas prezidenta vēlēšanu viltošanu un atbalstījušas tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgu apspiešanu.

Sanāksmē piedalījās ANO īpašā ziņotāja par cilvēktiesību situāciju Baltkrievijā Anaisa Marina (Anaïs Marin), Baltkrievijas opozīcijas prezidenta kandidāte Svetlana Tihanovska (Sviatlana Tsikhanouskaya), Cilvēktiesību centra Viasna priekšsēdētāja vietnieks Valentīns Stefanovičs (Valiantsin Stefanovic), Baltkrievijas Žurnālistu asociācijas tiesību eksperte Olga Siakoviča (Volha Siakhovich). Sanāksmi vadīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu).

Informācijai

Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes (ANO DP) Arria formāta sanāksmes ir neformāla rakstura, kuras tiesīga rīkot jebkura ANO DP dalībvalsts. 4. septembra sanāksme notika pēc Igaunijas ierosinājuma.

ANO DP pavisam pārstāvētas 15 valstis: piecas pastāvīgās locekles ar veto tiesībām - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna - un desmit nepastāvīgās. Katru gadu piecas nepastāvīgo dalībvalstu grupas pārstāves tiek pārvēlētas uz divu gadu pilnvaru termiņu pēc reģionālā principa. Igaunijai ievēlēta ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts sastāvā ar pilnvaru termiņu 2020.-2021. gadā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI