DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Satversmes tiesas priekšsēdētāja turpina darbu Satversmes tiesā līdz svinīgā solījuma došanai Eiropas Savienības Tiesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 4. septembrī, Satversmes tiesā notika preses konferencē, kurā Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova sniedza informāciju, kā Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Padomes lēmums, ar kuru Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) pamatsastāvā ir iecelta tiesnese no Latvijas, attiecas un skar Satversmes tiesu.

Ineta Ziemele apstiprināja, ka viņa ir iecelta EST tieneša amatā. Skaidrojot, kā šis fakts ietekmē Satversmes tiesas tiesneša mandātu, viņa vērsa uzmanību, ka Satversmes tiesas priekšsēdētājas amata pienākumus viņa turpinās veikt līdz brīdim, kad būs zināms un noliks datums tiesneša svinīgā solījuma došanai EST. Tāpat kā citās tiesu varas institūcijās jaunais tiesnesis amata pilnvaras var sākt pildīt tikai pēc svinīgā solījuma došanas. Šobrīd šis datums nav zināms, turklāt joprojām nav saņemts oficiāls lēmums no ES Padomes. Tiklīdz būs zināma jauna informācija, Satversmes tiesa par to informēs.

Tā kā Ineta Ziemele ir Saeimas virzīts Satversmes tiesas tiesnesis, tad Saeimai šobrīd ir jāuzsāk jauna Satversmes tiesas tiesneša amata kandidāta atlases process. Ineta Ziemele atzina, ka Satversmes tiesā ir daudz ierosināto lietu, tāpēc operatīva jauna tiesneša izvirzīšana un apstiprināšana ir ļoti svarīga.

Runājot par Satversmes tiesas vadību un darba turpinātību, Sanita Osipova uzsvēra, ka uztraukumam nav pamata, jo atbilstoši Satversmes tiesas likumam tiesas priekšsēdētaja vietnieks vajadzības gadījumā stājas priekšsēdētāja vietā un veic priekšsēdētāja amata pienākumus.

Par EST

EST ir augstākā tiesu institūcija ES, kas atrodas Luksemburgā. EST uzdevums ir nodrošina ES tiesību aktu piemērošanu un vienādu interpretāciju visās ES dalībvalstīs. Tiesā darbojas viens tiesnesis no katras dalībvalsts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI