DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgara Rinkēviča iniciatīva Starptautiskās reliģijas brīvības alianses kopīgajai deklarācijai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Starptautisko reliģijas brīvības aliansi (turpmāk-Alianse) satrauc pamatbrīvību pārkāpumi Baltkrievijā. Baltkrievijas varasiestādes izdara spiedienu uz tām reliģiskajām struktūrām, kuras saredz kā atbalstošas opozīcijai.

2020. gada 31. augustā Baltkrievijas varasiestādes bez paskaidrojuma liedza Romas Katoļu baznīcas vadītājam Baltkrievijā un Baltkrievijas Republikas pilsonim, arhibīskapam Tadeušam Kondrusevičam atgriezties Baltkrievijā.

Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 18. pants paredz tiesības mainīt savu reliģiju vai uzskatus, būt neticīgam, kā arī vienam vai sabiedrībā lūgties, godināt un nodarboties ar citām reliģiskām darbībām. Baltkrievijas varas iestādēm ir pienākums nodrošināt Baltkrievijas iedzīvotāju pamatbrīvību, tostarp tiesības praktizēt reliģiju. Aizliegums atgriezties Baltkrievijā neļauj arhibīskapam Kondrusevičam veikt pastorālo kalpošanu un piedalīties plānotajos Minskas-Mogiļevas arhidiecēzes baznīcas pasākumos.

Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 13. pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības atstāt jebkuru, arī savu, valsti, tāpat arī atgriezties savā valstī. Turklāt aizliegums arhibīskapam Kondrusevičam atgriezties Baltkrievijā ir pretrunā ar Baltkrievijas Konstitūciju, kurā norādīts: “Pilsoņu tiesības ieceļot Baltkrievijas Republikā nevar būt ierobežotas.” (49. – 3. pants).

Alianse aicina pastiprināt reliģijas un ticības brīvības tiesību aizstāvību visā pasaulē un veicināt, ka pie atbildības sauc tos, kuri neievēro reliģijas vai ticības brīvību, kā arī radīt platformu, lai koordinētu valdību, parlamentāriešu un pilsoniskās sabiedrības centienus šo tiesību veicināšanā.

Informācijai

Starptautiskā reliģijas brīvības alianse (International Religious Freedom Alliance) dibināta 2020. gada 5. februārī Vašingtonā, Amerikas Savienotajās Valstīs.

Ārlietu ministrija ir atbalstījusi arī vairākas citas starptautiskas iniciatīvas, kas vērstas uz reliģijas brīvības starptautisku stiprināšanu un iestāšanos pret vajāšanu reliģiskās pārliecības dēļ.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI