DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

Konstatē neapzīmogotas vēlēšanu aploksnes. CVK turpmākā rīcība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Reaģējot uz signāliem par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas domes vēlēšanu procesā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) konstatēja, ka Rīgas 144. iecirknī vēlētājiem iepriekšējās balsošanas dienā balsošanai izsniegtas 419 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa komisijas zīmoga. Arī par šo gadījumu CVK ir lūgusi Valsts drošības dienestam veikt lietas apstākļu pārbaudi.

144. vēlēšanu iecirknis atradās Puškina licejā. Balsu skaitīšanas laikā iecirknī tika konstatēts, ka visas 419 vēlēšanu aploksnes iepriekšējās balsošanas dienu vēlēšanu kastē ir bez vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmoga. Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām.

Par šo situāciju CVK lūgs sniegt skaidrojumu arī Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai un attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijai.

Ņemot vērā notikušo, CVK pastiprināti pārbaudīs vēlēšanu iecirkņu vēlēšanu rezultātu protokolus un pēc iepazīšanās ar vēlēšanu komisiju sniegtajiem paskaidrojumiem lems par tālāko rīcību.

CVK jau iepriekš bija ziņojusi Valsts drošības dienestam par to, ka Rīgas 97. iecirknī, kas atradās Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, vēlētājiem balsošanai izsniegts ievērojams skaits vēlēšanu aplokšņu bez iecirkņa komisijas zīmoga. CVK pārbaudot informāciju, konstatēja, ka iecirknī vēlēšanu kastē iemestas 208 neapzīmogotas aploksnes.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs ir atbildīgs par iecirkņa komisijas darbu, iecirkņa komisijas locekļu apmācīšanu un instruktāžu, balsošanas procesa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem, pareizu balsošanas rezultātu aprēķināšanu un to materiālo vērtību saglabāšanu, kas nodotas iecirkņa komisijas rīcībā.

Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajam Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija sadala vēlēšanu aploksnes vēlēšanu iecirkņa komisijām, atstājot sev rezervi neparedzētai vajadzībai. Saņemot no Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas vēlēšanu aploksnes, iecirkņa komisijai bija tās visas jāapzīmogo ar iecirkņa komisijas zīmogu, jāpārskaita vismaz divas reizes un jāizdara vēlēšanu gaitas žurnālā ierakstu par apzīmogoto aplokšņu skaitu, norādot iecirkņa komisijas locekļu vārdu un uzvārdu, kuri tās skaitījuši.

Balsu skaitīšanu vada vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs. Pirms sākt balsu skaitīšanu, vēlēšanu komisija aizzīmogo vēlēšanu kastu spraugas, noslēdz vēlētāju sarakstus, saskaita nobalsojušos un iznes no balsu skaitīšanas telpas neizmantotās vēlēšanu zīmes, bet balsu skaitīšanā neizmantojamos vēlēšanu materiālus un veidlapas novieto tā, lai tie netraucētu balsu skaitīšanai.

Vēlēšanu kastes atver pa vienai. Atverot vēlēšanu kasti, tās saturu sašķiro derīgajās aploksnēs un pārējās. Ja vēlēšanu kastē atrodas vēlēšanu zīmes bez vēlēšanu aploksnēm, tās nekavējoties dzēš un iesaiņo. Vēlēšanu kastēs atrastās nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita, neatvērtas iesaiņo atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā, uz iesaiņojuma norādot, ka sainī atrodas vēlēšanu kastēs atrastās nederīgās vēlēšanu aploksnes, un to kopskaitu. Nederīgo aplokšņu kopskaits ierakstāms vēlēšanu gaitas žurnālā.

Svarīgs nosacījums, nosakot derīgo aplokšņu skaitu, – derīgo vēlēšanu aplokšņu skaits vēlēšanu kastēs nedrīkst būt lielāks par vēlētāju skaitu, kas ierakstīts vēlēšanu kastēm atbilstošajos balsotāju sarakstos.

Rīgas domes vēlēšanās galīgos vēlēšanu rezultātus nosaka un apstiprina Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija. Republikas pilsētu domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka vēlēšanu rezultāti Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai jāizsludina ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām, t.i., - ne vēlāk kā līdz 2020. gada 5. septembrim.

Kandidātu sarakstu iesniedzējiem, kā arī pieteiktajiem kandidātiem ir tiesības gan vēlēšanu iecirkņa komisijas, gan Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu triju darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas dienas apstrīdēt Centrālajā vēlēšanu komisijā. Centrālā vēlēšanu komisija lēmumu pieņem triju dienu laikā. Šo Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu triju darbdienu laikā arī var apstrīdēt, iesniedzot pieteikumu Administratīvajā apgabaltiesā. Apgabaltiesas pieņemtais lēmums ir galīgs un nav apstrīdams.

Ja tiesa, izskatot sūdzību, konstatē, ka vēlēšanu organizēšanā vai balsu skaitīšanā un vēlēšanu rezultātu aprēķināšanā ir pieļauti tādi likuma pārkāpumi, kas ietekmējuši attiecīgās domes deputātu vietu sadalījumu starp politiskajām partijām, politisko partiju apvienībām, tā atceļ lēmumu par pašvaldības vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Šādā situācijā tiesa var pieņemt vienu no šādiem lēmumiem – uzdot Centrālajai vēlēšanu komisijai nodrošināt balsu pārskaitīšanu, uzdot Centrālajai vēlēšanu komisijai izsludināt atkārtotu balsošanu, uzdot Centrālajai vēlēšanu komisijai izsludināt atkārtotas vēlēšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI