DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs uzsver ES ierobežojošo pasākumu noteikšanu Baltkrievijai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 27. un 28. augustā Berlīnē ārlietu ministrs E. Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) neformālajā ārlietu ministru - tā sauktajā Gimnihas (Gymnich) - sanāksmē. ES ārlietu ministru darbakārtībā bija diskusijas par mieru un drošību Tuvo Austrumu reģionā, politisko procesu attīstību Baltkrievijā, kā arī ES un Krievijas attiecību izvērtējumu. 

Viedokļu apmaiņā par situāciju Baltkrievijā pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām ES ārlietu ministri bija vienisprātis, ka ir nepieciešama ātra ES reakcija un rīcība, lai reaģētu uz drošības situācijas pasliktināšanos. ES ārlietu ministri uzsvēra, ka risinājums meklējams miermīlīgā ceļā un jāveicina dialogs starp Baltkrievijas opozīcijas un varas pārstāvjiem. ES ierobežojošo pasākumu vai sankciju saraksta izstrāde ir svarīgs elements dalībvalstu rīcībā iepretim Baltkrievijas varas iestāžu darbiniekiem, kuri ir atbildīgi par vēlēšanu rezultātu viltošanu un spēka pielietošanu pret pilsonisko sabiedrību. 

Ministri pozitīvi novērtēja ES institūciju un dalībvalstu sniegto finansiālo atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgo mediju stiprināšanai. Latvijas valdība lēmusi par 150 000 eiro palīdzības piešķiršanu, lai nodrošinātu juridisko, praktisko, medicīnisko un psiholoģisko palīdzību, ka arī lai stiprinātu neatkarīgos medijus. 

Pārrunājot ES-Krievijas attiecību jautājumus, valstis bija vienotas, ka abu pušu dialogs jāturpina, balstoties jau pašreizējos principos jeb saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un citu valstu teritoriālo integritāti. E. Rinkēvičs uzsvēra: “ES vienotība ir mūsu lielākais spēks dialogā ar Krieviju. Kamēr netiks izpildīta Minskas vienošanās, būtiskas izmaiņas attiecībās ar Krieviju nav iespējamas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI