DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS un Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija vienojas par turpmāko sadarbību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 27.augustā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis tikās ar Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšnieku Jāni Ābeli un vienojās par turpmāku sekmīgu sadarbību dažādu būtisku jautājumu risināšanā, tai skaitā bāriņtiesu darbības atbalstīšanā.

Tikšanās laikā LPS priekšsēdis G.Kaminskis uzsvēra sekmīgas un efektīvas sadarbības ar pašvaldībām būtisko nozīmi bērnu tiesību aizsardzības jautājumu savlaicīgā risināšanā un bāriņtiesu darbības stiprināšanā. Arī turpmāk ir jāstrādā cieši kopā un jāpaļaujas uz profesionālajiem bāriņtiesu speciālistiem reģionos, kuri pārzina reālo situāciju. Bāriņtiesas savā ikdienas darbā saskaras ar nopietniem izaicinājumiem, tāpēc ir svarīgs gan novērtējums, gan inspekcijas metodiskais atbalsts. Visām iesaistītajām pusēm ir kopīgs mērķis – nodrošināt pilnvērtīgu bērnu tiesību aizsardzību un savlaicīgu problēmjautājumu atrisināšanu bērnu interesēs.

Savukārt VBTAI priekšnieks J.Ābele apliecināja, ka inspekcijas galvenā prioritāte turpmāk būs tieši preventīvais darbs un metodoloģiskais atbalsts, lai iestāde ne tikai kontrolē, bet sniedz arī nepieciešamo palīdzību, metodiskos ieteikumus sarežģītu jautājumu risināšanā un nodrošina skaidras vadlīnijas speciālistiem un pašvaldībām.

Ņemot vērā līdzšinējās kopīgās diskusijas, VBTAI ir izstrādājusi un publicējusi informatīvu metodisko materiālu apkopojumu “Rokasgrāmata bāriņtiesām”, lai sekmētu vienotu un kvalitatīvu bāriņtiesu darbības praksi visā Latvijā. Šis darbs tiks turpināts, lai nodrošinātu, ka bāriņtiesas vērtē un pieņem lēmumus no bērna vislabāko interešu perspektīvas. Tāpat plānots stiprināt inspekcijas kapacitāti un  resursus, sekmējot labo praksi darbā ar bāriņtiesām.

Puses sarunas laikā vienojās jau tuvākajā laikā kopīgi rīkot plašāku sanāksmi ar iesaistītajām institūcijām, lai kopīgi risinātu aktuālos jautājumus bāriņtiesu darbības stiprināšanā un nepieciešamā atbalsta sniegšanā bāriņtiesu speciālistiem. Tāpat plānots diskutēt un izskatīt iespējamās izmaiņas normatīvajos aktos, lai mazinātu birokrātisko slogu, nodrošinātu pilnvērtīgu un samērīgu informācijas apriti, kā arī cieņpilnu saziņu ar sabiedrību.  

Visbeidzot klātesošie pārrunāja aktualitātes saistībā ar plānoto bāriņtiesu reformu, jauno mācību gadu, vecāku izglītības iespējām pašvaldībās par bērnu tiesību jautājumiem u.c.

Sanāksmē piedalījās arī LPS un VBTAI pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI