DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ministrs Pūce ar Apvienotās Karalistes vēstnieku Latvijā pārrunās sadarbības iespējas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) iepazīšanās vizītē tiksies ar Apvienotās Karalistes (AK) vēstnieku Latvijā Kītu Šanonu, lai pārrunātu AK un Latvijas mērķus un prioritātes Apvienoto Nāciju Klimata pārmaiņu konferencē (COP26). Tāpat tikšanās laikā dalībnieki apspriedīs arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iespējas veicināt COP26 prioritāšu un tēmu atpazīstamību Latvijā, kā arī sadarbības iespējas dažādās ar klimatu saistītās jomās.

Ministrs Juris Pūce (AP!): “Klimata pārmaiņu ierobežošana ir viena no Latvijas prioritātēm. 2020. gads ir svarīgs klimata mērķu sasniegšanai un ir jāveic konkrētas darbības siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšanā. Ministrija aktīvi iesaistās Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām (UNFCCC) darbā. Ceram, ka visas valstis pildīs saistības un šogad iesniegs savus plānus emisiju samazināšanai un ilgtermiņa siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas stratēģijas saskaņā ar Parīzes nolīgumā noteikto.”

Ņemot vērā pašreizējo situāciju ar Covid-19 un Klimata pārmaiņu konferences pārcelšanu uz 2021. gadu, šobrīd nepieciešama aktīva sadarbība starp valdībām, uzņēmējiem, zinātniekiem un sabiedrību, lai veicinātu ekonomisko atkopšanos, ņemot vērā arī klimata pārmaiņu radīto ietekmi.

Latvijā pašlaik notiek aktīvs darbs pie tiesiskā regulējuma izstrādes klimata pārmaiņu jomā. VARAM uzskata, ka ir svarīgi stiprināt valstu sadarbību klimatneitralitātes jomā, izmantojot dažādus formātus. Būtu jāturpina cieša sadarbība ar dažādām nozarēm un starp dažādiem pārvaldības līmeņiem. Ministrs Pūce akcentēs, ka Latvija šā gada sākumā iesniedza Eiropas Komisijai Latvijas stratēģiju klimata neitralitātes sasniegšanai līdz 2050. gadam, kas saskan ar ES mērķiem klimatneitralitātes jomā.  Lai privātajam sektoram dotu pārliecinošus signālus, Eiropas līmenī būtu nepieciešams pēc iespējas ātrāk pieņemt Klimata likumu.

Sākotnēji COP26 konferences norise bija paredzēta 2020. gada novembrī Glāzgovā, taču tā tika atlikta COVID-19 dēļ. UNFCCC kopā ar AK un tās sadarbības partneri Itāliju ir vienojušās par jauniem ANO klimata konferences datumiem. COP26 patlaban pārcelta uz 2021. gada 1.- 12. novembri. Gatavojoties līdz 2021. gada novembrim, AK kā COP26 prezidentūra plāno turpināt strādāt ar iesaistītajām pusēm, lai palielinātu rīcību klimata jomā. Jaunais datums ļaus AK izmantot paredzamās G7 un G20 prezidentūras, lai turpinātu virzīt klimata pārmaiņu jautājumu/ mērķus kā globālo aktualitāti.[1]

2020. gada 5. septembrī plānota VARAM organizētā Augsta līmeņa diskusija "Eiropas zaļais kurss un ekonomikas atveseļošanās pēc COVID-19 krīzes” festivāla LAMPA ietvaros.[2]

Jāatzīmē, ka VARAM eksperti 2019. gadā piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā AK par starptautiska SEG emisiju kalkulatora izmantošanas iespējām dažādās valstīs. Ekspertu līmenī ir notikušas sarunas, ka šāda kalkulatora izveidi varētu veikt arī Latvijā.

AK ir Latvijai nozīmīgs sadarbības partneris, ar kuru saista vēsturiski draudzīgas attiecības, kā arī kopīgas intereses un sadarbība gan divpusējā, gan reģionālā un daudzpusējā līmenī. 2016. gada jūnijā AK pilsoņi referendumā nobalsoja par izstāšanos no ES. Neskatoties uz to, AK arī turpmāk būs svarīgs sadarbības partneris Latvijai gan ekonomikā un drošības politikā, gan citās jomās.

Latvija aktīvi sadarbojas ar AK Eiropas Strukturālo un investīciju fondu 2014.-2020. gadam “Eiropas teritoriālā sadarbība” mērķa starpreģionu sadarbības programmu ietvaros.

Kīts Šenons ir AK vēstnieks Latvijā kopš 2017. gada 6. jūnija.

 

[1] https://www.gov.uk/government/news/new-dates-agreed-for-cop26-united-nations-climate-change-conference

[2] https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1387

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI