DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Šonedēļ sāk energoefektīvāko ēku vērtēšanu klātienē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 27. augustā, sāks konkursam „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” iesniegto projektu otrās kārtas vērtēšanu - trīs dienas konkursa žūrija klātienē apmeklēs un vērtēs 21 energoefektīvu ēku 13 Latvijas pilsētās.

Konkurss „Energoefektīvākā ēka Latvijā” tiek organizēts jau devīto gadu ar mērķi veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par labbūtību, ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

Antra Ērgle, konkursa „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” žūrijas vadītāja, Latvijas Būvinženieru savienības žurnāla Būvinženieris galvenā redaktore: “Energoefektīvāko ēku konkursa noslēgums šogad nedaudz aizkavējies pandēmijas ierobežojumu dēļ, nu jau ieejot desmitgades ciklā. Teju desmit gadu garumā apkopota, vērtēta, pilnveidota pieredze ēku enerģijas patēriņa mazināšanā, uzslavējot sekmīgākos piemērus un radot jaunas idejas ne tikai zaļākām mājām, bet arī apkārtējai videi un dzīvesveidam. Pateicoties par aktīvo dalību līdz šim, aicinām domubiedru pulkā jaunus entuziastus, lai kopā veidotu vēl plašāku un daudzveidīgāku klimatam draudzīgas vides ainu”.

Ceturtdien, 27. augustā, konkursa žūrija apmeklēs piecas atjaunotās daudzdzīvokļu ēkas:

  • Liepājā, Atmodas bulvārī 8, Mežu ielā 55 un Siena ielā 3;
  • Talsos, Darba ielā 7;
  • Talsu novadā, Mundigciemā, “Saullēkti”.

Tāpat žūrija apsekos divas ēkas, kas pieteiktas nominācijā “Energoefektīvākā publiskā ēkā 2020”:

  • Ventspils Mūzikas vidusskolu, Ventspilī, Lielajā laukumā 1;
  • LOC Liepājas tenisa halli, Liepājā, Liedaga ielā 7.

Nākamnedēļ, 3. septembrī, žūrija vērtēs četras atjaunotās daudzdzīvokļu ēkas:

  • Siguldā, Pulkveža Brieža ielā 24 un  Jāņa Čakstes ielā 3;
  • Valmierā, Rīgas ielā 18;
  • Valkā, Raiņa ielā 18.

Klātienē tiks vērtētās arī divas publiskās ēkas;

  • Cēsu pilsētas Pastariņa sākumskola, Cēsīs, Raunas ielā 7;
  • Kultūras centrs Siguldas Devons, Siguldā, Pils ielā 10.

Konkursa žūrija apmeklēs arī privātmāju Garkalnes novada Upesciemā, Vālodzes ielā 7.

Savukārt, 10. septembrī konkursa žūrija apmeklēs:

  • trīs jaunbūvētas daudzdzīvokļu ēkas Rīgā, Gaiļezera ielā 9, Jūrmalas gatvē 92 un Akāciju ielā 2D;
  • privātmāju “Liepalejas” Iecavā;
  • divas atjaunotas daudzdzīvokļu ēkas Jelgavā, Lāčplēša ielā 17, un Salaspilī, Daugavas ielā 2;
  • publisku ēku Sociālās aprūpes centru "Baldone", Baldonē, Iecavas ielā 4).

Papildu informācija par šīm ēkām atrodama konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” mājaslapā www.energoefektivakaeka.lv. Jaunumiem par konkursa vērtēšanu var sekot facebook.com kontos  https://www.facebook.com/energoefektivaka.eka.Latvija/; www.facebook.com/dzivosiltak; https://www.facebook.com/BuvinzenierisLBS

Konkurss „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” tika izsludināts šā gada martā un pieteikumus konkursam varēja iesniegt līdz šā gada 16. jūnijam. Kopumā konkursā tika iesniegti 33 projektu pieteikumi. Plānots, ka konkursa komisija darbu beigs septembra vidū. Noslēguma pasākums un konkursa laureātu paziņošana plānota 2020. gada 24. septembrī.

Konkursu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu „Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Detalizētāka informācija par konkursu pieejama interneta vietnē www.energoefektivakaeka.lv.  

Konkursa nolikums sagatavots sadarbībā ar informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” sadarbības partneriem – Latvijas Būvinženieru savienību, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociāciju, Latvijas Būvnieku asociāciju, Tehnisko ekspertu asociāciju, Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju, Latvijas Minerālvates ražotāju asociāciju, Rīgas Tehnisko universitāti, Būvmateriālu ražotāju asociāciju un Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienību.

Konkursa atbalstītāji ir Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, SIA „Paroc”, SIA „Saint-Gobain Celtniecības produkti”, SIA „Knauf”, SIA „Rockwool”, Attīstības finanšu institūcija Altum”, AS „Latvenergo”, VentSys, SIA „Tenapors” un SIA “Kingspan Insulation”. Konkursa informatīvie atbalstītāji ir laikraksts “Latvijas Avīze”, būvniecības portāli www.abc.lv, www.buvlaukums.lv, www.building.lv, www.buvbaze.lv un raidījums “Laiks mājai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI