DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“Daru labu dabai” iniciatīvā attīrīs Stiglovas upi Viļakas novadā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpinot iesākto iniciatīvu “Daru labu dabai”, Dabas aizsardzības pārvalde ceturtdien, 27. augustā aicina uz Stiglovas upes kopšanas talku Viļakas novadā, kuras laikā upes straujteču posmus plānots atbrīvot no sakritušiem kokiem.

Talkas laikā turpināsies iepriekšējos gados iesāktā Stiglovas upes attīrīšana no koku sanesumiem un sagāzumiem, plānots attīrīt apmēram 300 m garu posmu, kas vēl līdz šim nav atbrīvots no koku sanesumiem, kā arī iziet iepriekšējos gados attrītos posmus.

Pasākumā piedalīsies arī saldūdens biotopu eksperts, kas pastāstīs par aizsargājamiem upju biotopiem, kopšanas pasākumu nepieciešamību un atbildēs uz interesējošiem jautājumiem.

Tikšanās – ceturtdien, 27. augustā  plkst. 10.00 Viļakas novada Šķilbēnu pagastā pie Stiglovas upītes, karte: http://bit.ly/Stiglova, (koordinātes: X-715877, Y-6327275 vai 57.0382918 un 27.5582526). 

Talka tiek organizēta privātīpašumos sadarbībā ar Viļakas novada pašvaldību. Pēc kopīgas strādāšanas plānotas pusdienas pie ugunskura. Lai ievērotu epidemioloģiskās drošības pasākumus, dalībnieku skaits talkā ierobežots un iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Kontaktinformācija: Sintija Balode 26587620, sintija.balode@daba.gov.lv

Stiglavas upes krastos redzamo smilšakmens atsegumu veidošanās meklējama laikos, kad Viļakas novadā viļņojās jūra – pirms aptuveni 375 miljoniem gadu. Šeit jūras straumju ietekmē veidojās slīpi slāņoti baltie un brūni sārtie devona smilšakmeņi. Šeit atrodama arī 4 metrus dziļa ala un upes kreisajā krastā, upei savu ieleju rokot arvien dziļāk, zemes virskārtai atklājās Stiglavas dižakmens.  Šī vieta ir īpaša ne tikai ar savu ainavisko apkārtni, ar dzelzi bagātajiem avotiem vai šim objektam 2013.gadā piešķirto gada ģeoloģiskā objekta godu, bet arī ģeoloģisko izcelsmi. Šī ir viena no retajām vietām pašā Latvijas austrumu daļā, kur atsedzas Ogres svītas ieži.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI