DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM uzdod galvaspilsētas pašvaldībai vērtēt “Rīgas namu pārvaldnieks” darbu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Artūrs Ķīpsts, LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi vēstuli Rīgas domei (RD), prasot sniegt paskaidrojumus par to, kā tiek veikta SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) darbības uzraudzība un kontrole atbilstoši tam deleģētajiem uzdevumiem, tostarp atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem. RD ministrija jāinformē arī par RNP īstenotajiem sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumiem, lai sekmētu sabiedrības izpratni par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem un aktualitātēm.

Ministrs Juris Pūce (AP!): “Ministrijā saņemtā informācija rada bažas, ka šāda SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīcība var novest pie atkārtotiem atkritumu krīzes riskiem galvaspilsētā. Šāda bezatbildība nav pieļaujama un tāpēc ministrija sagaida detalizētu RD skaidrojumu par RNP darbību atkritumu apsaimniekošanas jomā.”

Ministrs saņēmis vairākas iedzīvotāju sūdzības, tostarp bijušā RD deputāta Andra Bačkura vēstuli, kur tiek  vērsta uzmanība uz RNP rīcību, aizmetinot atkritumu stāvvadus un par to neinformējot atkritumu radītājus, kā arī nenodrošinot iedzīvotājus ar atkritumu savākšanas konteineriem, kas ir pretrunā ar RD pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem. Saņemtajā vēstulē norādīts, ka 2019. gada 29. novembrī tika pieņemti RD saistošo noteikumu grozījumi “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā”, kur noteikts, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās apsaimniekotājs sadarbībā ar dzīvokļu īpašniekiem par saviem līdzekļiem līdz 2021. gada 1. janvārim slēdz atkritumu stāvvadus, nodrošinot arī atkritumu konteineru uzstādīšanu. Vēstulē ministrijai norādīts, ka vairākās Rīgas apkaimēs atkritumu stāvvadi ir aizmetināti, taču pienācīga atkritumu savākšana, tostarp konteineru izvietošana un šķirošanas iespējas nav nodrošinātas.  Cita starpā pašvaldībā noteikts, ka, ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas apsaimniekotājs un dzīvokļa īpašnieki nespēj patstāvīgi rast risinājumu atkritumu savākšanas konteineru uzstādīšanas vietas nodrošināšanai, personām ir tiesības vērsties RD Mājokļu un vides departamentā, lūdzot rast risinājumu attiecīgajai situācijai. Atkritumu apsaimniekotājs nav atbildīgs par atkritumu konteineru uzstādīšanas vietu.

Ministrija norāda, ka Atkritumu apsaimniekošanas likums noteic pašvaldības kompetenci attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu. Pašvaldība izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, nosakot prasības arī atkritumu savākšanai, minimālajam sadzīves atkritumu savākšanas biežumam, apjomam un kārtību, kādā veicami maksājumi par šo atkritumu apsaimniekošanu.

Ministrija pieprasa RD sniegt skaidrojumu par radušos situāciju, kā arī skaidrojumu par RNP darbības kontroli. Atbilde RD ministrijā jāsniedz līdz 28. augustam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI