DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Ugunsdrošības stāvokļa pašdeklarēšanas sistēma ļaus labāk novērtēt ēku ugunsdrošību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 18.augustā, Ministru kabinets izskatīja Iekšlietu ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu par informācijas sistēmu „Ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darba vadība un kontrole” un „Ugunsdrošības stāvokļa pašdeklarēšanas sistēma” ieviešanu, izveidošanu un uzturēšanu.

Lai valsts ugunsdrošības uzraudzības darba organizēšanas kārtība kļūtu efektīvāka, ir paredzēts valsts ugunsdrošības uzraudzības darbā ieviest informācijas sistēmu „Valsts ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darba organizēšanas sistēma” (UDOS) un informācijas sistēmu „Ugunsdrošības stāvokļa pašdeklarēšanas sistēma” (Pašdeklarēšanas sistēma).

Pašdeklarēšanas sistēma kalpotu kā ērts un saprotams pašnovērtējuma rīks, kas objektu atbildīgajām personām palīdzētu apzināties normatīvajos aktos noteiktās ugunsdrošības prasības attiecīgajā objektā.

Vienlaikus Pašdeklarēšanas sistēmā objektu atbildīgajām personām tiktu nodrošināta iespēja, deklarējot ugunsdrošības prasību izpildi, novērtēt attiecīgā objekta ugunsdrošības stāvokli, kas veicinātu arī lielāku līdzatbildību no objektu atbildīgajām personām par ugunsdrošību objektos.

Savukārt UDOS ir paredzēta kā vairāku savstarpēji saistītu informācijas sistēmu pārvaldības sistēma, kas pieejama valsts ugunsdrošības darbā  iesaistītajām VUGD amatpersonām, lai nodrošinātu nepieciešamās informācijas apriti valsts ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darbu veikšanai.

Pašdeklarēšanas sistēmas funkcionalitāte nodrošinātu automātisku datu apmaiņu ar UDOS par nepieciešamību primāri veikt ugunsdrošības pārbaudes objektos, kur deklarēts zems ugunsdrošības stāvokļa novērtējums. Tāpat UDOS un Pašdeklarēšanas sistēmas ieviešana veicinātu pilnvērtīgāku ugunsdrošības stāvokļa valstī novērtējuma veikšanu, un ugunsdrošības pārbaužu plānošana būtu balstīta uz risku novērtējumu.

Iekšlietu ministrijas piedāvātais risinājums paredz, ka UDOS un Pašdeklarēšanas sistēma tiek veidotas kā valsts informācijas sistēmas, kur VUGD nodrošinās minēto valsts informācijas sistēmu ieviešanai un darbībai nepieciešamo normatīvo aktu izstrādi, bet Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs –  izstrādās minētās informācijas sistēmas. Minēto valsts informācijas sistēmu pārzinis būs VUGD, savukārt, valsts informācijas sistēmu turētājs – Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI