DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ja veselības stāvokļa dēļ nevarēs nokļūt iecirknī, vēlētāji aicināti pieteikt balsošanu atrašanās vietā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

29. augusta Rīgas domes vēlēšanās vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlēšanu laikā viņi atradīsies Rīgā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19.

Tāpat pieteikt balsošanu atrašanās vietā drīkst arī slimojošu personu aprūpētāji, ja viņi ir Rīgas pašvaldības vēlētāji un balsošanas laikā atradīsies aprūpējamā dzīvesvietā.

Balsošana atrašanās vietā jāpiesaka Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai, nosūtot iesniegumu pa pastu, e-pastu vai portālā Latvija.lv. Vēlētāja vārdā iesniegumu var nosūtīt arī vēlētāja uzticības persona. Sūtot iesniegumu pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu.

Iesniegumā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, telefona numurs, precīza adrese un ārdurvju kods, ja tāds ir, kā arī balsošanas atrašanās vietā iemesls (veselības stāvokļa dēļ vai slimojošas personas aprūpētājs) un jāsniedz informācija par atrašanos pašizolācijā vai mājas karantīnā saistībā ar Covid-19. Iesnieguma paraugs pieejams Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapas sadaļā “Balsošana vēlētāja atrašanās vietā”.

Iesniegumu vēlēšanu komisijai var nosūtīt līdz vēlēšanu dienai, 29. augustam, tomēr jāņem vērā, ka, piesakot balsošanu atrašanās vietā vēlēšanu dienā pēc plkst. 12.00, vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja tikai tad, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, pulksten 22.00. Atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām balsošanu vēlētāju atrašanās vietā vēlēšanu iecirkņu komisijas varēs organizēt ne tikai vēlēšanu dienā, bet arī iepriekšējās balsošanas dienās.

Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās ir iekļautas Rīgas vēlētāju sarakstā un atrodas apcietinājuma vietā Rīgā.

Vēlēšanu dienā iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00. Trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot iepriekš:

  • trešdien, 26. augustā, no plkst. 16.00 – 21.00;
  • ceturtdien, 27. augustā, no plkst. 9.00 – 16.00;
  • piektdien, 28. augustā, no plkst. 12.00 – 20.00.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas, šā gada 31. maijā, vai kuri līdz 15. augustam reģistrējās vēlēšanām, jo viņiem Rīgā pieder nekustamais īpašums.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās būs derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29. augusta Rīgas domes vēlēšanās, CVK ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un  jādezinficē rokas. Vēlētāji tiks aicināti lietot mutes un deguna aizsegu. Vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Tāpat vēlētāji aicināti vēlēšanu iecirknī izmantot savu pildspalvu, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, pildspalvu būs iespēja saņemt arī iecirknī.

Jautājumos par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu kārtību, vēlētāji var zvanīt CVK uzziņu tālrunim 67049999, kas strādā katru dienu no plkst. 9.00 līdz 20.00, bet 28. un 29. augustā no plkst. 7.00 līdz 24.00, un 30. augustā no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Video par drošības pasākumiem vēlēšanu iecirkņos: https://www.youtube.com/watch?v=aHKgTnJwrx4.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI