DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

“10 drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumi” – SPKC atgādina par svarīgāko, sniedzot vai saņemot pakalpojumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kampaņā “Uzticies pārbaudot!” Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Veselības inspekciju (VI) ir izstrādājis drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas “likumus” – vienkāršus padomus, lai izglītotu skaistumkopšanas pakalpojumu saņēmējus un sniedzējus par dažādiem infekcijas slimību riskiem tādu pakalpojumu saņemšanas laikā, kas ir saistīti ar ādas pārduršanu un paaugstinātu inficēšanas risku. Kādiem drošības un higiēnas aspektiem jāpievērš uzmanība, sniedzot un saņemot skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumus? Atbildi tagad ir iespējams atrast, aizpildot digitālo testu: https://www.spkc.gov.lv/lv/uzticies-parbaudot, kā arī iepazīstoties ar Drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumiem internetā un pakalpojumu saņemšanas vietās.

Materiāla sagatavošanā izmantotas VI pašpārbaudes anketas skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā arī saistošie normatīvie akti, kas regulē skaistumkopšanas un tetovēšanas jomas darbību. “Drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumi” pakalpojumu sniedzējiem atgādina par pamatprasībām attiecībā uz higiēnu, drošību un kvalifikāciju. Pakalpojumu sniedzējam tiek atgādināts arī par labās prakses īstenošanu – paziņot par savu darbību VI. Savukārt pakalpojumu saņēmējus šie “likumi” mudina būt modriem, nebaidīties jautāt par darba instrumentu tīrību un speciālista kvalifikāciju konkrētās procedūras veikšanai.  

“Pērn 80% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka higiēnas un drošības prasību ievērošana ir būtiska, izvēloties piemērotu skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju. Taču iedzīvotājiem arvien trūkst zināšanu par to, ko šīs prasības nozīmē un kā pārliecināties par to ievērošanu, saņemot skaistumkopšanas pakalpojumus. Tādēļ izstrādājām “Drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumus” – 10 vienkāršus padomus par to, kam pievērst uzmanību, saņemot tādus skaistumkopšanas pakalpojumus, kuru laikā pastāv paaugstināts inficēšanās risks. Vēlamies, lai šis materiāls kalpo par pamatu atklātai un uzticības pilnai saruna starp pakalpojuma sniedzēju un saņēmēju,” skaidro Maija Pauniņa, SPKC Veselības veicināšanas vadības nodaļas vadītāja.

Saskaņā ar 2019. gada aptauju par invazīvo skaistumkopšanas pakalpojumu izmantošanu, tikai 57% respondentu kā būtisku norādījuši speciālista kvalifikāciju un profesionalitāti, ko apliecina atbilstošie sertifikāti, un tikai 17% jeb teju katrs sestais Latvijas iedzīvotājs pārliecinās, ka pakalpojuma sniedzējs ir paziņojis par savu darbību VI.

“Pagājušajā gadā aizsāktās kampaņas “Uzticies pārbaudot!” rezultātā par ceturto daļu pieaudzis to skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju skaits, kas par sevi snieguši ziņas VI. Pieaug arī skaistumkopšanas pakalpojumu saņēmēju interese par dažādiem drošības un higiēnas aspektiem un procedūru būtību – mēs konsultējam iedzīvotājus telefoniski, rakstiski un klātienē. Būtiski, ka cilvēki sāk interesēties arī par pakalpojumu sniedzēju kvalifikāciju, jo dažādas ar injekcijām saistītas skaistumkopšanas procedūras ietver paliekošu negatīvu seku – rētu vai pat akluma – risku. Tādēļ izveidojām “Drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumus”, lai informētu abas puses – gan pakalpojuma sniedzējus, gan viņu klientus,” stāsta Solvita Muceniece, VI Sabiedrības veselības departamenta vadītāja.

Ikviens skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu saņēmējs ir aicināts iepazīties ar “Drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumiem”, apmeklējot SPKC mājaslapu: https://www.spkc.gov.lv/lv/uzticies-parbaudot un aizpildot digitālo testu. Savukārt skaistumkopšanas un tetovēšanas saloni, kuri paziņojuši par savu darbību Veselības inspekcijai, saņems informatīvo materiālu “10 drošas skaistumkopšanas un tetovēšanas likumi”, kas palīdzēs informēt klientus un raisīt sarunas ne vien par skaistumu, bet arī par veselību.

Lai izglītotu skaistumkopšanas un tetovēšanas pakalpojumu saņēmējus un sniedzējus par dažādiem infekciju riskiem skaistumkopšanas pakalpojumu laikā, kā arī drošu un kvalitatīvu pakalpojumu nozīmi, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) turpina pērn uzsākto kampaņu “Uzticies pārbaudot!”. Tajā īpaša uzmanība tiek pievērsta invazīvās jeb paaugstināta inficēšanās riska skaistumkopšanas procedūrām, kuru laikā tiek mērķtiecīgi traumēta āda (tetovēšana, pīrsings, mikropigmentācija jeb permanentais grims, kosmētiskās injekcijas), vai procedūrām ar salīdzinoši lielu ādas traumēšanas risku (manikīrs, pedikīrs).

Vairāk informācijas par kampaņu “Uzticies pārbaudot!”: https://www.spkc.gov.lv/lv/uzticies-parbaudot.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI