DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Daļā preču grupu atsākusies izaugsme; jūnijā eksporta kritums palēninās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, jūnijā gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 1,4%. Savukārt preču imports samazinājās straujāk – par 5,2%. Līdz ar to arī tirdzniecības deficīts ir mazāks nekā pirms gada.

Lai arī daļā eksporta preču grupu jūnijā atjaunojās izaugsme, tā nespēja pilnībā kompensēt eksporta samazinājumu. Gada griezumā būtiski samazinājās sauszemes transportlīdzekļu, graudaugu produkcijas, kā arī koksnes un tās izstrādājumu eksporta vērtība. Savukārt, pieauga elektroierīču un elektroiekārtu, kā arī farmācijas produktu eksporta vērtības palielinājums. Pieauga arī citu ķīmiskās rūpniecības preču eksports.

Jūnijā preču eksporta vērtība uz ES valstīm[1] samazinājās par 1%. Eksports samazinājās uz Spāniju (graudaugi), Igauniju (naftas produkti, transportlīdzekļi) un Vāciju (piena produkti, gaisa kuģi, to daļas un elektroierīces un elektroiekārtas). Savukārt eksports pieauga uz Poliju (dzelzs un tērauds) un Nīderlandi (eļļas augu sēklas un gaļas izstrādājumi).

Nedaudz samazinājās arī eksports uz NVS valstīm – par 0,9%. Eksporta vērtība straujāk samazinājās uz Baltkrieviju (optiskās ierīces un farmācijas produkti) un Kazahstānu (mehānismi un ierīces), bet pieauga uz Ukrainu (farmācijas produkti). Par 1,3% pieauga arī eksports uz Krieviju.

Jūnijā nedaudz straujāk saruka eksports uz pārējām valstīm – par 3%. Straujāk eksporta vērtība samazinājās uz Apvienoto Karalisti (koksne) un Nigēru (eļļas augu sēklas un graudaugi), bet palielinājās uz Nigēriju (graudaugi) un Turciju (dzelzs un tērauds).

Preču importa samazinājumu jūnijā būtiski ietekmēja minerālo produktu un sauszemes transportlīdzekļu importa samazinājums. To kompensēja elektroierīču un iekārtu importa pieaugums.

Kopumā pirmajā pusgadā eksports bija par 3,7% mazāks nekā pirms gada, bet imports samazinājās par 11,7 procentiem.

Secināms, ka jūnijā eksporta vērtības samazinājums joprojām bija saistīts ar tālākās koronavīrusa pandēmijas izplatības ierobežojumiem dažādās pasaules valstīs. Turpmākā eksporta attīstība, līdzīgi kā kopējās ekonomikas perspektīvas, joprojām ir neskaidras Covid-19 pandēmijas dēļ. Prognozējams, ka arī tuvākajos mēnešos eksportu apjomu ietekmēs vājš ārējais pieprasījums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI