DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Rīgā atzīmē Latvijas–Krievijas miera līguma parakstīšanas simto gadadienu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 11. augustā par godu Latvijas - Krievijas miera līguma parakstīšanas 100. gadskārtai, un atsaucoties ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ielūgumam, Rīgā ierodas Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu), Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs (Jacek Czaputowicz) un Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto (Pekka Haavisto).

“Pirms simts gadiem Latvijas – Krievijas miera līgums noslēdza Neatkarības karu. Ar šo līgumu Krievija bez ierunām atzina Latvijas valsts neatkarību, patstāvību un suverenitāti un labprātīgi un uz mūžīgiem laikiem atsacījās no visām suverēnām tiesībām, kuras Krievijai piederēja attiecībā uz Latvijas tautu un zemi. Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecību pamatu noteicošie principi, kas sakņojas abu valstu parakstītajā 1920. gada 11. augusta miera līgumā, joprojām ir spēkā,” atzīst Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. 

Kopīgā diskusijā ārlietu ministri apspriedīs starptautiskās ārpolitiskās aktualitātes, tostarp situāciju Baltkrievijā, Krieviju. Tāpat ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam paredzētas divpusējas tikšanās ar Somijas un Polijas kolēģi.

Ārlietu ministrijā – namā, kurā pirms 100 gadiem tika parakstīts Latvijas un Krievijas miera līgums – ārvalstu viesiem būs iespēja aplūkot 1920. gada 11. augustā parakstītā miera līguma oriģinālu.

Līgums vienlaikus nodibināja Latvijas un Krievijas diplomātiskās attiecības, ieliekot pamatus Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecībām.

Šajā dienā Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ārlietu ministri piedalīsies arī diskusijā miera līguma simtgadei veltītā pasākumā Rīgas pilī. Klātesošos pasākuma dalībniekus uzrunās Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Latvijas – Krievijas miera līgums ir visvairāk citētais un analizētais Latvijas starptautiskais līgums, kas iekļauts ANO līgumu datu bāzes Tautu savienības līgumu sadaļā.

Plašākai apskatei līguma oriģināls būs pieejams no 12. līdz 28. augustam Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības bulvārī 32.

Ārlietu ministru preses konferences tiešraide pulksten 11.35 būs vērojama šeit un Ārlietu ministrijas Facebook profilā.

Iespēja noskatīties Ārlietu ministrijas veidotus video par Latvijas – Krievijas miera līgumu latviešu un angļu valodā, video lejupielādei pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI