DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. augustā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 0,5 %

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis* palielinājās par 0,5 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pakalpojumiem cenas pieauga par 1,6 %, bet precēm saglabājās nemainīgas.

Patēriņa cenu pārmaiņas
(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2020. gada jūlijā bija par 9,2 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 7,0 %, bet pakalpojumiem – par 14,7 %.

Patēriņa cenu pārmaiņas
(procentos pret 2015. gada vidējo)

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā
(procentpunktos)

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,8 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem augļiem (+19,6 %), galvenokārt āboliem, bumbieriem, un apelsīniem. Cenas pieauga arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+8,3 %), cūkgaļai (+3,8 %), gaļas izstrādājumiem (+5,4 %) un mājputnu gaļai (+2,2 %). Dārgāks bija siers un biezpiens (+2,8 %), konditorejas izstrādājumi (+2,4 %), maize (+1,7 %), griķi (+19,4 %), kafija (+2,5 %), saldējums (+5,7 %) un brokastu pārslas (+9,8 %). Savukārt lētāki kļuva svaigi dārzeņi (-7,7 %), sviests (-6,4 %) un jogurts (-2,2 %).

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki vidēji par 1,9 %. Cenas samazinājās dabasgāzei, elektroenerģijai, cietajam kurināmajam, mājokļa īres maksai un siltumenerģijai, savukārt dārgāki bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,0 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums zobārstniecības, vispārējās medicīniskās prakses un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Lētāki bija farmaceitiskie produkti.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 3,9 %, ko noteica cenu kritums degvielai par 11,2 %, galvenokārt dīzeļdegvielai – par 11,5 %. Benzīnam cenas samazinājās par 11,0 % un auto gāzei – par 10,1 %. Savukārt gada laikā cenas palielinājās pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 1,8 %. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga ziediem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis pieauga par 2,8 %. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 2,4 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 5,7 %.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija apģērbiem, tabakas izstrādājumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, savukārt cenas samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās
(procentos)

Grupas

Cenu pārmaiņas 2020. gada jūlijā, salīdzinot ar:

2019. g. jūliju

2019. g. decembri

2020. g. jūniju

Kopā

0,5

0,3

0,2

pārtika

2,8

3,0

0,6

alkohols, tabaka

0,6

2,4

0,9

apģērbs, apavi

2,2

-2,0

-3,7

mājoklis

-1,9

-3,4

-0,6

mājokļa iekārta

1,7

2,7

0,8

veselība

3,0

2,5

0,8

transports

-3,9

-3,8

1,5

sakari

0,9

1,3

0,0

atpūta, kultūra

1,8

2,2

0,4

izglītība

0,0

0,3

0,2

restorāni, viesnīcas

2,8

3,1

0,5

pārējie

0,2

0,9

0,1

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,2 %

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2 %. Pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5 % un precēm – par 0,1 %. Lai arī jūlijā cenu pieaugums mēneša laikā parasti nav bijis tipisks, šoreiz papildus sezonālajiem faktoriem un mēnesim raksturīgām cenu izmaiņu tendencēm, nozīmīga ietekme bija arī tirdzniecības aktivitātes pieaugumam, samazinoties Covid-19 ierobežojumu ietekmei.

Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Cenu pārmaiņas jūlijā

(procentos pret iepriekšējo mēnesi)

Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu mēneša laikā
(procentpunktos)

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,6 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu grupā bija kartupeļiem (+36,6 %), kam cenas pieauga, tirdzniecībā turpinot nonākt jaunajai ražai. Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga mājputnu gaļai (+2,1 %), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+1,2 %), maizei (+1,4 %), saldējumam (+4,8 %). Cenas pieauga cūkgaļai (+1,3 %), miltiem un citiem graudaugiem (+3,0 %) un šokolādei (+2,4 %). Savukārt lētāki bija konditorejas izstrādājumi (-2,5 %), svaigi dārzeņi (-2,3 %), svaigi augļi (-1,6 %) un svaigas vai atdzesētas zivis (-9,4 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,9 %. Akciju noslēgumu rezultātā dārgāks bija vīns, stiprie alkoholiskie dzērieni un alus.

Apģērbu un apavu grupā cenas samazinājās vidēji par 3,7 %. Akciju ietekmē lētāki kļuva apģērbi vidēji par 3,5 % un apavi – par 4,9 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,6 %, ko galvenokārt ietekmēja dabasgāzes tarifu samazinājums no 1.jūlija. Siltumenerģija kļuva lētāka vidēji par 1,3 %. Savukārt mājokļa īres maksa pieauga vidēji par 2,4 %.

Veselības aprūpes grupā cenas palielinājās par 0,8 %. Cenas pieauga zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa vidēji par 1,5 %. Degviela kļuva dārgāka par 3,4 %, tai skaitā dīzeļdegviela – par 3,3 %, benzīns – par 3,2 %, un auto gāze – par 5,8 %. Cenas pieauga arī pasažieru aviopārvadājumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, ziediem un viesnīcu pakalpojumiem.

Covid-19 ietekme uz jūlija patēriņa cenu indeksu

Samazinoties ar Covid-19 saistīto ierobežojumu ietekmei, jūlijā preču un pakalpojumu pieejamība un līdz ar to cenu reģistrēšanas laikā savākto cenu apjoms atgriezās ierastajā līmenī. Kopējais ar Covid-19 saistīto imputāciju skaits samazinājās līdz 0,8 %, kas ir 1,3 % no kopējiem patēriņa izdevumiem.

Būtiska Covid-19 ietekme saglabājās divās ECOICOP (Eiropas Individuālā patēriņa veidu klasifikācija) apakšklasēs – Pasažieru pārvadājumi pa jūru (imputāciju īpatsvars 100%); Kompleksie atpūtas pakalpojumi (imputāciju īpatsvars 88%). Imputāciju aprēķinos tika izmantotas zemāk norādītās metodes pēc Eurostat rekomendācijām indeksu apkopošanai Covid-19 ietekmē:

  1. Imputācija izmantojot visu "reprezentatīvo" indeksu gada patēriņa cenu indeksu
    (2020. gada jūlijā visu "reprezentatīvo" indeksu gada patēriņa cenu indekss ir 100,5);
  2. Imputēta tendence no pārējām cenām konkrētai precei vai pakalpojumam.

CSP datubāzē indeksiem ar būtisku (> 50%) Covid-19 sekmētu imputāciju skaitu un tādejādi zemāku kvalitāti ir "u" pazīme.

Detalizētāka informācija par Covid-19 apstākļos izmantojamām imputāciju metodēm, kā arī rīcību attiecībā uz indeksu apkopošanu pēckrīzes apstākļos ir pieejama:

Informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām 2020. gada augustā paziņos 8. septembrī.

Plašāka informācija par patēriņa cenu pārmaiņām pieejama CSP datubāzē sadaļā “Patēriņa cenas”.

*Gada inflācija atspoguļo patēriņa cenu pārmaiņas, salīdzinot pārskata mēneša vidējo cenu līmeni ar iepriekšējā gada atbilstošā mēneša vidējo cenu līmeni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI