DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Uzsākta Staņislava Tokalova spēlfilmas “Mīlulis” uzņemšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Egija Smeile

No 4. augusta līdz 9. septembrim dažādās filmēšanas vietās Rīgā norisināsies filmas Mīlulis uzņemšana, tā ir režisora Staņislava Tokalova otrā pilnmetrāžas spēlfilma, kas ar Nacionālā Kino centra atbalstu top studijā “Tasse Film”.

Filmas motīvi izriet no režisora un scenārija līdzautora Staņislava Tokalova personīgās pieredzes; transformējot to scenārija formātā, ir tapis universāls stāsts par jaunu vīrieti Matīsu (26), kurš nespēj vai neprot veidot mīlestībā balstītas, jēgpilnas attiecības ar citiem cilvēkiem. Tikai saskarsme ar deviņus gadus veco meiteni Paulu, par kuru galvenajam varonim pēkšņi jāuzņemas atbildība, viņā kaut ko dziļi satricina un ļauj ieraudzīt sevi citām acīm, lēnām gaistot pašpārliecinātības bravūrai. Matīss un Paula kopā spiesti pārdzīvot tuva cilvēka nāvi un saprast, ko tas viņiem katram nozīmē.

“Dramatizētais atgadījums ar Paulas mātes nāvi un viņas drauga Matīsa pēkšņo dilemmu nostāda mūs jautājuma priekšā: ko darītu es, ja man pēkšņi būtu jāuzņemas rūpes par mana partnera bērnu? Īstā atbilde man un citiem, ar ko esmu runājis par šādu iespējamību, ietver sarežģītu morālu un personīgu apmulsumu, kuru nevar atrisināt viegli vai nesāpīgi,” stāsta filmas autors Staņislavs Tokalovs. 

Galvenā varoņa Matīsa tēlā iejutīsies jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots, kuram šī būs debija spēlfilmā. Deviņus gadus veco Paulu atveido Paula Labāne, viņas mātes lomā – Kristīne Krūze Hermane. Otrā plāna lomās būs redzami vairāki pazīstami aktieri – Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Gunārs Āboliņš, Elīna Vaska, Regnārs Vaivars.

Veidojot filmu Mīlulis, jau no paša sākuma tika domāts filmas starptautisko potenciālu. Filmas producenti piedalījās prestižajā ACE Producer’s Workshop un Script East scenāriju attīstības programmā, turklāt topošais projekts tika prezentēts un apspriests festivālā Tallinn Black Nights, kur tas guva plašu interesi un uzmanību no ārzemju kompānijām.

Filmas producente Aija Bērziņa par projektu: “Manuprāt, filma runā par ļoti aktuālu tēmu mūsdienu sabiedrībā – šķirtās ģimenes. Vai bērni, kas nāk no šķirtām ģimenēm, prot mīlēt, spēj uzticēties un izveidot paši savu ģimeni? Es vienmēr par to esmu domājusi, skatoties, cik daudz draugu un līdzcilvēku cīnās ar vecāku šķiršanās atstātajām traumām. Filmas ietvaros skatītājs seko divu galveno varoņu attiecībām un Matīsa kā galvenā varoņa pārmaiņām un izaugsmei. Mani personīgi šis stāsts uzrunā ļoti dziļi, un esmu pārliecināta, ka arī skatītāji novērtēs šo filmu.”

Filmas scenāristam un režisoram Staņislavam Tokalovam šī būs otrā spēlfilma. 2014. gadā viņa īsfilma Mazliet ilgāk saņēma Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā labākā īsfilma, savukārt viņa debijas pilnmetrāžas spēlfilma Tas, ko viņi neredz (2017) pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2017. gadā Maskavas Starptautiskajā kinofestivālā. Filmas operators ir rumānis Oļegs Mutu, kurš strādājis gan vairākās rumāņu jaunā viļņa filmās, gan arī uzņēmis visas trīs režisora Sergeja Lozņicas spēlfilmas, un divas no tām daļēji tapušas arī Latvijā.

Studija Tasse Film, ko pārstāv producente Aija Bērziņa, nodarbojas ar augstas kvalitātes spēlfilmu producēšanu. Pirmā kompānijas producētā filma Es esmu šeit (2016, režisors Renārs Vimba) pasaules pirmizrādi piedzīvoja Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā 2016. gadā un saņēma balvu Kristāla lācis kā labākā filma sadaļā Generation 14 Plus. 2017. gadā studijā Tasse Film tika pabeigta Latvijas, Polijas un Lietuvas kopražojuma filma Ar putām uz lūpām (rež. Jānis Nords), kas saņēma Film Critics Award balvu Maskavas Starptautiskajā kinofestivālā. 2018. gada pavasarī pabeigtās ģimenes filmas Paradīze 89 (rež. Madara Dišlere) starptautiskā pirmizrāde notika BUFF starptautiskajā kino festivālā Malmē. “Tasse Film” jaunākais darbs Oļegs (rež. Juris Kursietis) savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja “Directors’ Fortnight” sadaļā Kannās 2019.gada pavasarī.

Filmas pēcapstrādes procesā kā kopproducenti iesaistīsies Igaunijas studija STELLAR FILM, kuru vada pieredzējusī producente Evelin Penttilä – viņas veidotā filma Maria’s Paradise tika demonstrēta 2019. gada Toronto starptautiskajā kinofestivālā, bet īsfilma Bad Hair atlasīta 2020. gada Sandānsas festivālam / Sundance Film Festival.

Filmas pirmizrāde plānota 2021. gada rudenī.

Interneta resursi:

Studija Tasse Film

www.tasse.lv

https://www.facebook.com/tassefilm

https://twitter.com/tassefilm

https://www.instagram.com/tasse_film/

Filma Mīlulis

https://www.facebook.com/LovableFilm

https://instagram.com/lovablefilm

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI