DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. augustā, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvija eirozonas mājsaimniecību finanšu un patēriņa aptaujā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā šogad jau trešo reizi norisināsies eirozonas valstu kopējā aptauja "Mājsaimniecību finanšu un patēriņa aptauja" (Household Finance and Consumption Survey), ko organizē Eiropas Centrālā banka (ECB).

Par šīs aptaujas nozīmību liecina valstu plašā dalība tajā. Lai gan šī aptauja ir obligāta tikai eirozonas valstīm, iepriekšējā, 2017. gadā īstenotajā aptaujā piedalījās arī Ungārija, Polija un Horvātija. Pavisam Eiropas Savienībā (ES) tika intervēts aptuveni 91 tūkst. mājsaimniecību.

Latvijā šo aptauju veiks Latvijas Banka sadarbībā ar Centrālo statistikas pārvaldi (CSP), un aptuveni 3200 pēc nejaušības principa atlasītu mājsaimniecību saņems Latvijas Bankas un CSP vēstuli ar aicinājumu piedalīties aptaujā. Pēc tam CSP intervētājs personiski sazināsies ar mājsaimniecību par iespējamo intervijas laiku un vietu. Intervijas pa tālruni vai klātienē CSP intervētāji plāno veikt no 2020. gada 7. augusta līdz 1. decembrim. Pēc tam notiks aptaujas datu apstrāde un sagatavošana nosūtīšanai uz ECB.

Latvijas Banka un CSP aicina aptaujas izlasē iekļautās mājsaimniecības piedalīties šajā aptaujā, ņemot vērā to, ka katra izlases respondenta ieguldījums aptaujā ir ļoti būtisks, jo gadījumizlases metodes būtība ir tāda, ka katra atlasītā mājsaimniecība pārstāv daudzas sev līdzīgas mājsaimniecības. Turklāt izlases sastāvs veidots tā, lai būtu atbilstoši pārstāvēti visi Latvijas reģioni.

Aptaujas jautājumus var iedalīt divās grupās – jautājumi par mājsaimniecību kopumā, kā arī jautājumi par katru tādu mājsaimniecības locekli atsevišķi, kuram aptaujas norises brīdī ir vismaz 16 gadu. Mājsaimniecībai kopumā adresēti jautājumi par tās galveno mājokli, citiem tai piederošajiem nekustamajiem īpašumiem, kredītsaistībām, komercdarbību, vērtīgiem dāvinājumiem, kopējo patēriņu un uzkrājumiem. Savukārt jautājumi par katru mājsaimniecības locekli saistīti ar demogrāfiskiem datiem, informāciju par mājsaimniecības locekļu aktuālo nodarbinātību, pensiju nodrošinājumu nākotnē un ienākumiem.

Aptaujas datus izmanto, lai pētītu mājsaimniecību ekonomisko uzvedību un analizētu makroekonomisko un politikas lēmumu ietekmi uz mājsaimniecībām. Piemēram, tiks analizēti faktori, kas nosaka aizņemšanos, uzkrājumu veidošanu, riska uzņemšanos un komercdarbības veikšanu. Iepriekšējās aptaujas dati izmantoti arī, piemēram, Latvijas Bankas ekonomistiem analizējot ienākumu nevienlīdzības problēmu Latvijā (https://www.makroekonomika.lv/ka-mazinat-ienakumu-nevienlidzibu-latvija).

Īpaša vērība aptaujā tiek pievērsta konfidencialitātes un personas datu aizsardzības nodrošināšanai. Saskaņā ar Latvijas un ES normatīvo aktu prasībām tiks nodrošināta godprātīga un likumīga personas datu apstrāde tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā. Pēc aptaujas mājsaimniecību sniegtās atbildes tiks anonimizētas, nošķirot respondenta vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru un mājsaimniecības adresi no atbilžu informācijas, kā arī veicot atsevišķu datu apkopojumu papildu anonimizāciju.

Latvijā veikto iepriekšējo mājsaimniecību aptauju dati apkopotā veidā pieejami Latvijas Bankas interneta vietnes sadaļā "Statistika" (adrese: https://www.bank.lv/statistika/dati-statistika/mfps). Savukārt eiro zonas valstu, t.sk. Latvijas, rezultāti publicēti Eiropas Centrālās bankas interneta vietnē (adrese: http://www.ecb.int/home/html/researcher_hfcn.en.html).

Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji aicināti zvanīt uz Latvijas Banku pa tālruni 67022300. Sīkāka informācija plašsaziņas līdzekļiem – rakstot uz e-pasta adresi presesdienests@bank.lv.

Uzziņai

Latvijas Banka ir Latvijas centrālā banka – neatkarīga iestāde un Eirosistēmas dalībniece. Latvijas Bankas galvenais mērķis ir tāds pats kā pārējām eiro zonas valstu centrālajām bankām un Eiropas Centrālajai bankai – cenu stabilitāte (vidējā termiņā inflācija zemāka par 2%, bet tuvu tam). Tas ir būtisks priekšnoteikums stiprai, uz izaugsmi vērstai tautsaimniecībai, un tā sasniegšanai Latvijas Banka piedalās Eirosistēmas monetārās politikas lēmumu sagatavošanā un īstenošanā.

Latvijas Banka attīsta makroekonomisko un finanšu analīzi un izpēti, tādējādi radot drošu pamatu lietpratīgai darbībai šajās jomās. Nozares eksperta loma palīdz Latvijas Bankai veicināt sabiedrības izpratni par tautsaimniecības un naudas sistēmas attīstību, aktuālo situāciju un īstenoto ekonomisko politiku. Latvijas Banka arī aktīvi darbojas sabiedrības ekonomiskās izglītošanas jomā.

Rīkojoties sabiedrības un tautsaimniecības interesēs, Latvijas Banka veic vairākus ikvienam iedzīvotājam, finanšu tirgiem un sabiedrībai kopumā nozīmīgus uzdevumus:

– līdzdarbojas eiro zonas monetārās politikas sagatavošanā un īstenošanā;

– emitē skaidro naudu Latvijā un piedalās skaidrās naudas aprites nodrošināšanā eiro zonā;

– nodrošina valsts vienotā aizdomīgu naudas zīmju identifikācijas centra funkciju;

– uztur starpbanku maksājumu sistēmu infrastruktūru (t.sk. zibmaksājumu infrastruktūru);

– pārvalda ārējās rezerves un citus finanšu ieguldījumus;

– darbojas kā Latvijas valdības finanšu aģents un sniedz finanšu pakalpojumus citiem tirgus dalībniekiem;

– sagatavo un publicē finanšu, monetāro un maksājumu bilances statistiku;

– uztur un attīsta Kredītu reģistru;

– konsultē Latvijas Republikas Saeimu un Ministru kabinetu naudas politikas un citos ar Latvijas Bankas darbību saistītos jautājumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI