DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Palīdzēt cīņā ar Āfrikas cūku mēri var ikviens Latvijas iedzīvotājs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos konstatēti teju 200 Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumi meža cūku populācijām, liecina Zemkopības ministrijas publiskotā informācija, kas signalizē, ka cīņa ar šo bīstamo slimību nav galā. Lai samazinātu ĀCM izplatību dabā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju, kurš atrod beigtu meža cūku, ziņot par to PVD teritoriālajai struktūrvienībai vai vietējai pašvaldībai, kuras teritorijā meža cūka atrasta.

Šogad ĀCM meža cūkām lielākoties fiksēts Kurzemes pusē, taču to uzliesmojumus joprojām konstatē arī citos Latvijas reģionos.

Kontrolēt ĀCM tālāku izplatīšanos ir iespējams ar moderno tehnoloģiju palīdzību. Balstoties uz LVM GEO rīku, PVD izveido un atjauno digitālo karti ar ĀCM skartajām teritorijām, analīzē cūku novietņu atrašanās vietu un potenciālo slimības risku tajās, kā arī plāno novietņu apsekošanu. Aktuālā informācija ir pieejama arī jebkuram Latvijas iedzīvotājam karšu lietotnē https://pvd.lvm.lv/. Tajā redzami ĀCM gadījumi, karantīnas zonas, riska teritorijas un cita operatīvā informācija. Savukārt apsekot ĀCM skartās teritorijas palīdz LVM GEO Mobile lietotne.

Informē PVD Sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffle: “Turpinot ĀCM apkarošanas pasākumus, esam izstrādājuši jaunu risinājumu, ļaujot ikvienam Latvijas iedzīvotājam ātri un ērti ziņot par beigtu meža cūku pašmāju mežos pa tālruni 29394696. Atradējiem uz šo numuru tālākai saziņai nepieciešams paziņot savu kontaktinformāciju, kā arī pievienot fotogrāfijas un nosūtīt GPS koordinātes, izmantojot WhatsApp lietotni.”

Obligāti jāievēro piesardzības pasākumi

Lai gan ĀCM vīruss nav bīstams cilvēkiem, tas ilgstoši saglabājas meža cūku līķos, kāpēc tie kalpo par slimības rezervuāru dabā. Tieši tāpēc, lai novērstu slimības izplatīšanos, ir jāievēro noteikts piesardzības pasākumu kopums. Atrastos meža cūku līķus nedrīkst aiztikt, bet, atgriežoties mājās, nepieciešams nomazgāt apavus.

Kopumā viens no efektīviem pasākumiem, kā atveseļot meža cūku populāciju, ir aktīva līķu meklēšana un iznīcināšana. Papildus tam medniekiem ir jāturpina aktīvi medīt meža cūkas, lai nepieļautu būtisku populācijas pieaugumu.

Ziņotāji saņems samaksu

Persona, kuras sniegtā informācija ar precīzi uzrādītu beigtās meža cūkas atrašanās vietu, apstiprināsies, saņems samaksu 23 eiro un 10 centi (jeb 30 eiro pirms iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas). Samaksa tiks veikta ar pārskaitījumu nākamā mēneša laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI