DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Pabriks apmeklēs valsts aizsardzības mācības nometni 11. klašu skolēniem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 3. augustā, poligonā “Lāčusils”, Alūksnes novadā aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalīsies Jaunsardzes centra organizētās valsts aizsardzības mācības nometnes 11. klašu skolēniem noslēgumā.

Valsts aizsardzības mācības nometne 11. klašu skolēniem poligonā “Lāčusils” norisinās no 25. jūlija līdz 3. augustam, un tajā piedalās skolēni no 13 Latvijas skolām, kuras kā pirmās Latvijā uzsāka realizēt valsts aizsardzības mācības pilotprojektu. Jaunsardzes centrs nometni organizē, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Nometnes dalībniekiem ir iespēja uzlabot un nostiprināt praktiskās iemaņas, piedaloties orientēšanās, lauka kaujas, šaušanas, ierindas mācības un pirmās palīdzības sniegšanas nodarbībās. Tāpat jaunieši piedalās izglītojošos pasākumos, kuru mērķis ir padziļināt zināšanas par Latvijas vēsturi, kā arī veicināt jauniešu pilsonisko apziņu un patriotismu.

Nometnes noslēgumā skolēni kārto pārbaudījumu saskaņā ar valsts aizsardzības mācības programmas prasībām tādās disciplīnās kā ierindas mācība, šaušanas apmācība, orientēšanās, lauka kaujas iemaņas un sakaru apmācība. 11. klašu skolēniem noslēguma pārbaudījumā jāapliecina arī prasme sniegt pirmo palīdzību, ko apgūst tikai otrajā valsts aizsardzības mācības gadā.

Jau ziņots, ka no 2. līdz 12. jūlijam poligonā “Lāčusils” norisinājās valsts aizsardzības mācības nometne 10. klašu skolēniem, un tajā piedalījās 74 skolēni no visas Latvijas, kuri skolās apgūst valsts aizsardzības mācību kā izvēles priekšmetu.

Valsts aizsardzības mācības priekšmetu  sastāv no četrām mācību jomām, kas ir patriotiskā audzināšana, valsts un lokālā vēsture, dzīves skola un militārā joma. Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Jau ziņots, ka šobrīd valsts aizsardzības mācības pilotprojekts tiek īstenots 53 skolās no visas Latvijas un to apgūst ap 1000 skolēnu.

Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest visās valsts vidējās izglītības iestādēs 10. un 11. klasēs kā obligātu mācību priekšmetu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI