DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Piekļuvei valsts noslēpumam varēs nosūtīt uz veselības pārbaudi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai pārliecinātos, ka personai veselības stāvokļa dēļ nav ierobežotas spējas ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, viņu varēs nosūtīt veikt veselības pārbaudi.

Valdībā šodien, 28. jūlijā, apstiprinātie noteikumi* nosaka kārtību, kādā šī pārbaude būs veicama. Attiecīgi, ja valsts drošības iestādei būs pamatotas aizdomas, ka personai, kas pretendē uz speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, ir psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt viņa spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, konkrēto cilvēku nosūtīs uz veselības pārbaudi.

Saņemot valsts drošības iestādes nosūtījumu uz veselības pārbaudi, personai būs pienākums izvēlēties vienu no trim ārstniecības iestādēm – Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, slimnīcu “Ģintermuiža” vai Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu - un veikt pārbaudi.

Veselības pārbaudi veiks ārstu komisija, kuras sastāvā būs vismaz viens ārsts  psihiatrs un vismaz viens ārsts narkologs. Ārstu komisija izvērtēs personas veselības stāvokli un to, vai personai ir konstatējamas noteiktas medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam izsniegšanai. Nepieciešamības gadījumā ārstu komisija nosūtīs personu veikt papildu izmeklējumus.

Pēc nepieciešamās informācijas iegūšanas ārstu komisija sniegs vienotu atzinumu par personas veselības stāvokli.

Veselības pārbaudes rezultāti būs viens no aspektiem, ko kompetentā valsts drošības iestāde ņems vērā, vērtējot, vai personai izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par šādas kārtības nepieciešamību jau iepriekš lēma Saeima.

Izmaksas, kas saistītas ar pretendenta veselības pārbaudi segs tā valsts drošības iestāde, kas nosūtīja personu uz veselības pārbaudi, no šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

 

*Ministru kabineta noteikumu projekts „Noteikumi par veselības pārbaudi personām, kuras pretendē uz speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI