DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

VID rosina sākt kriminālprocesu pret bijušo amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 23. jūlijā Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Iekšējās drošības pārvalde nosūtīja Ludzas rajona prokuratūrai krimināllietas materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret kādu bijušo VID Muitas pārvaldes Latgales muitas kontroles punkta amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu. Minētā amatpersona jau kopš 2019. gada oktobra nestrādā VID, taču tas neatbrīvo personu no Krimināllikumā paredzētās atbildības.

VID Iekšējā drošības pārvalde 2019.gada 29.oktobrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros atklāja, ka minētā amatpersona, formējot eksporta deklarācijas ārvalstu transportlīdzekļiem, vairākas reizes pieprasīja to īpašniekiem kukuli, lai mākslīgi nepagarinātu muitas kontrolei nepieciešamo laiku. Kukuļa apmērs svārstījās no 10 līdz 20 eiro.

Kā norāda VID Iekšējās drošības pārvaldes direktors Aigars Prusaks: “Lai arī pieprasītā kukuļa apmērs un ārvalstu pilsoņiem radītais materiālais kaitējums šķietami nav liels, tomēr vēršamies pret to ar visu likumā noteikto bardzību, jo, šādi rīkojoties, amatpersona vieš neuzticību taisnīgai muitas kontrolei.”

2019.gada 31.oktobrī amatpersona tika atzīta par aizdomās turēto un tai tika piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt amatu Valsts ieņēmumu dienestā. Lai gan amatpersona pārtrauca darba tiesiskās attiecības ar VID pēc pašas vēlēšanās, tas neatbrīvo bijušo amatpersonu no Krimināllikumā paredzētās atbildības.

Kriminālprocesu lūgts rosināt pēc Krimināllikuma 320.panta “Kukuļņemšana” trešās daļas, kas paredz  brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Ja ir aizdomas par VID amatpersonu negodprātīgu rīcību, aicinām ziņot, zvanot uz VID bezmaksas uzticības tālruni 80009070 (24 stundas diennaktī), nosūtot informāciju uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv vai arī VID Iekšējās drošības pārvaldei uz e-pasta adresi IDP.lietvediba@vid.gov.lv .

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI