DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Kājnieku skolā Alūksnē notiks trešais rezervistu militārās apmācības kurss

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 25. jūlija līdz 30. augustam Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā Alūksnē notiks trešais ikgadējais rezervistu militārās apmācības kurss Latvijas pilsoņiem bez militāras sagatavotības, kurā dalību apstiprinājuši vairāk nekā 20 rezervisti.

Apmācības kursā rezervisti iegūs militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas un sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna.

Rezervisti apgūs arī pamatus vienā no specialitātēm, piemēram, radiostaciju sakarnieks, granātnieks - operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu.

Kurss noslēgsies ar kolektīvo apmācību, kurā varēs apgūt lauka kaujas un citas iemaņas nodaļas līmenī, kā arī piedalīties militārajās mācībās “Wise Adder”, kas Mācību vadības pavēlniecības vadībā norisināsies Vidzemē.

Apmācība noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss, un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru.

Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju, sākot no 29,75 eiro dienā.  To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Papildus rezervisti saņems arī karavīra uzturdevu, kas ir 9,96 eiro dienā vai tiks nodrošināti ar ēdināšanu.

Sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, 15. augustā rezervisti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību un mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Jau ziņots, ka šogad Nacionālie bruņotie spēki turpina 2018. gadā sākto rezervistu militāro apmācību, kuru sekmīgi apguvušos rezervistus ieskaita bruņoto spēku rezervē rezerves karavīra statusā.

Rezervistu militārajai apmācībai var pieteikties Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī. Militārajai apmācībai pieņem rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbauda medicīniskā komisija. Militārās apmācības kursam aicināti pieteikties arī Latvijas pilsoņi, kuri dienējuši obligātajā militārajā dienestā, tādējādi atjaunojot valsts aizsardzībai nepieciešamās iemaņas un prasmes.

Militārajai apmācībai nepieņem rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kā arī tos, kuri ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem vai ir bijuši PSRS, Latvijas PSR, vai šobrīd ir kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti vai konspiratīvā dzīvokļa turētāji. Apmācībai nevar pieteikties arī rezervisti, kuri dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 3000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi veido Nacionālos bruņotos spēkus. Savukārt rezervi veido rezervisti un rezerves karavīri, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki uzsāka 2015. gadā. Rezervistos ieskaita Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, kā arī Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI