DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

NMPD: zināšanas pirmajā palīdzībā ir būtiskas, tās var glābt dzīvību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ikviens no mums, arī nebūdams mediķis, var glābt dzīvību, ja vien ir gatavs sniegt pirmo palīdzību. To pierāda arī vairāki notikumi pēdējā mēneša laikā, kur pateicoties līdzcilvēku rīcībai un veiktajiem atdzīvināšanas pasākumiem līdz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigādes ierašanās brīdim, cilvēks ir izdzīvojis.

Pavisam nesen piemājas dīķī bez dzīvības pazīmēm tika atrasts divus gadus vecs bērns. Nelaimi laikus pamanīja vecmamma, kas bērnu izvilka krastā un nekavējoties uzsāka veikt atdzīvināšanas pasākumus. Viņas spēja un gatavība rīkoties izglāba mazuļa dzīvību, un bērns tika nogādāts slimnīcā stabilā stāvoklī un jau atguvis samaņu. Citā gadījumā, pateicoties atpūtnieku vērībai un veiktajiem atdzīvināšanas pasākumiem, izdevās palīdzēt kādam 50 gadus vecam vīrietim, kuram peldēšanās laikā pēkšņi pasliktinājās veselība un viņš sāka slīkt.  Pēc cietušā izvilkšanas no ūdenstilpnes, līdz pat mediķu ierašanās brīdim vairāki savstarpēji nepazīstami cilvēki uz maiņām veica sirds netiešo masāžu, tā palīdzot cilvēkam izdzīvot.  Tāpat brīvdienās kāds vīrietis spēka gados pēkšņi saļima sporta nodarbības laikā, un arī šajā situācijā vingrošanas grupas dalībnieki neapjuka, bet nekavējoties sniedza pirmo palīdzību līdz ieradās mediķi.

Kad cietušais neelpo un ir apstājusies sirdsdarbība, izšķiroša ir katra minūte.  Nereti iznākums var būt atkarīgs tikai no līdzās esošo cilvēku spējas un gatavības sniegt pirmo palīdzību. Šādā brīdī ir svarīgi apzināties, ka tu neesi viens, jo NMPD ārkārtas tālruņa 113 dispečeri pa tālruni dod norādes par to, kā palīdzēt cietušajam, kamēr mediķu brigāde ir ceļā. Lai gan dispečers līdzcilvēkus iedrošina un saka priekšā, kā rīkoties, iedzīvotāju zināšanas pirmajā palīdzībā šādā situācijā ir ļoti būtiskas.

Pēc NMPD mediķu novērojumiem, cilvēku gatavība sniegt pirmo palīdzību vēl aizvien ir dažāda, tomēr pēdējo gadu laikā arvien biežāk nākas pieredzēt situācijas, kad pateicoties līdzcilvēku rīcībai ir izdevies novērst smagas sekas vai pat glābt cilvēka dzīvību.

Latvijā ik gadu zināšanas pirmajā palīdzībā iegūst vairāk nekā 30 tūkstoši iedzīvotāju. Lai noskaidrotu, kā iedzīvotāji vērtē pirmās palīdzības kursus un kā šīs apmācības varētu uzlabot, NMPD šobrīd īsteno plašu iedzīvotāju aptauju. Aptaujas datus NMPD ņems vērā, lai sagatavotu priekšlikumus pirmās palīdzības apmācības sistēmas pilnveidei Latvijā.

Aptaujā ikviens, kurš kādreiz ir apmeklējis pirmās palīdzības kursus, aicināts novērtēt apmācību saturu, pasniedzēju darbu un viņu spēju izskaidrot tēmu un radīt interesi par to. Tāpat paust savu viedokli var arī par to, cik bieži būtu jāatjauno zināšanās pirmajā palīdzībā, lai reālā situācijā cietušajam tiešām spētu palīdzēt. Līdz šim savu viedokli jau izteikuši vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku un aptauju, kas ir anonīma, var paspēt aizpildīt vēl tikai līdz 25.jūlijam. Aptauja pieejama NMPD mājaslapā vai šeit: https://ieej.lv/NMPD_aptauja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI