DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Kultūras ministrs Nauris Puntulis dosies darba vizītē uz Viļņu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 24. jūlijā, kultūras ministrs Nauris Puntulis dosies darba vizītē uz Lietuvu, lai noslēgtu Saprašanās Memorandu par godalgoto Baltijas Asamblejas balvas literatūrā darbu tulkošanu un publicēšanu, tādejādi veicinot kaimiņvalstu literatūras vērtību iepazīšanu. Vizītes ietvaros plānota trīs Baltijas valstu kultūras ministru saruna par aktualitātēm un turpmāko sadarbību, kā arī dalība Baltijas valstu simtgadei veltītās izstādes “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” atklāšanā.

Darba vizītes ietvaros trīs Baltijas valstu kultūras ministri - Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis, Lietuvas kultūras ministrs Mindaugs Kvietkausks (Mindaugas Kvietkauskas) un Igaunijas kultūras ministrs Teniss Lukass (Tõnis Lukas) - parakstīs Saprašanās Memorandu par godalgoto Baltijas Asamblejas balvas literatūrā darbu tulkošanu un publicēšanu. Sperot šo soli, visās trīs Baltijas valstīs būs iespējams vienoti un sistemātiski tulkot un izdot Baltijas Asamblejas balvu literatūrā ieguvušos darbus. Paredzēts, ka tas ievērojami palielinās nacionālās literatūras redzamību kaimiņvalstīs un ļaus labāk saprast vienam otru. Izmantojot Covid-19 krīzes negatīvo seku pārvarēšanai atvēlēto finansējumu, literatūras darbu tulkošanu sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību Latvija iecerējusi uzsākt jau šogad.

Visu trīs Baltijas valstu kultūras ministri plānojuši pārrunāt aktualitātes un turpmāko sadarbību, tostarp Covid-19 negatīvās ietekmes uz kultūru mazināšanā, iespējams, veidojot savdabīgu “Baltijas burbuli” kultūras norišu organizēšanai trīs valstu reģionā, kā arī citas kopīgas iniciatīvas.

Darba vizītes noslēgumā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kultūras ministri piedalīsies Baltijas valstu simtgadei veltītās izstādes “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” atklāšanā Lietuvas Nacionālās mākslas galerijā. Izstāde piedāvā iepazīt simbolismu Baltijas mākslā no 19. gadsimta 90. gadiem līdz 20. gadsimta 30. gadiem. Eiropas simbolisms un apziņas emancipācija, ko tas iemieso, Baltijas valstīs ir cieši saistīti ar to neatkarību. Izstāde iezīmē ietekmju un pretošanās spēles, caur kurām mākslinieki veidoja savai pasaules izjūtai atbilstošu izteiksmes valodu. Smeļoties iedvesmu tautas kultūrā, folklorā un vietējās pasakās, kā arī unikālajās dabas ainavās, tapuši mākslas darbi, kuriem piemīt patiesa oriģinalitāte.

Izstāde ir vērienīgs Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas kopprojekts, kas veidots, atklājot Baltijas valstu mākslas augsto līmenī un nozīmi kopējā Eiropas mākslas sniegumā.

Izstāde jau guvusi atzinību Francijā un Igaunijā, kur to apmeklējuši vairāki simti tūkstošu skatītāju. Izstāde 2018. gada 9. aprīlī tika atklāta Orsē muzejā Parīzē, 3 mēnešu laikā spējot pulcēt vairāk nekā 230 000 mākslas cienītāju no visas pasaules. No tā paša gada 11. oktobra simbolisms Baltijas valstu mākslā bija aplūkojams Igaunijas Mākslas muzejā KUMU. Rīgā šī izstāde būs apskatāma no 2020. gada 21. novembra līdz 2021. gada 21. februārim – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI