DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministrs Pūce reģionālajā vizītē apmeklēs Līvānu novadu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien reģionālajā vizītē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) apmeklēs Līvānu novadu. Tās ietvaros ministram plānota tikšanās ar pašvaldības vadību un novada pagastu valdēm, kā arī industriālās teritorijas apmeklējums un tikšanās ar vietējiem uzņēmējiem, lai iepazītos ar Eiropas Savienības (ES) fondu programmu ietvaros realizētajiem projektiem.

Vizītes sākumā ministram plānota tikšanās ar Līvānu novada domes vadību. Tikšanās dalībnieki pārrunās pašvaldībai nozīmīgus jautājumus, kas saistīti ar valsts aizdevumu programmu pašvaldībām, pieejamo ES fondu finansējumu ekonomikas sildīšanai reģionos un citas aktualitātes.

Lai tuvāk iepazītos ar ES fondu programmu ietvaros realizētajiem pašvaldības projektiem, ministram paredzēta vizīte Latgales speciālās ekonomikas zonā ietilpstošajā Līvānu industriālajā teritorijā. Līvānu novada uzņēmēji aktīvi izmanto atbalstu, ko sniedz Latgales SEZ (SEZ kapitālsabiedrības var pretendēt uz tiešo nodokļu atvieglojumiem līdz pat 80% no uzņēmuma ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa, kā arī iespēja pretendēt uz tiešo nodokļu atvieglojumiem par ieguldījumiem algu izmaksās jaunās darba vietās). Kopš Latgales SEZ izveides VARAM ir saskaņojusi četrus lēmumprojektus par Latgales SEZ iekļaujamo teritoriju un tās robežām Līvānu novadā, kā rezultātā Latgales SEZ statuss piešķirts četriem uzņēmumiem.

Pateicoties ES fondu finansējumam, Līvānu pašvaldība īsteno vai jau ir pabeigusi vairākus projektus, kas paredz ieguldījumus publiskās infrastruktūras kvalitātes uzlabošanai un uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai Līvānu industriālajā teritorijā. Projektu rezultātā kopējais radīto darbavietu skaits sasniegs ap 130, piesaistīto nefinanšu investīciju apjoms – ap 8 milj. EUR. Novads īstenojis arī pašvaldības ēku pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas projektu, panākot enerģijas patēriņa samazinājumu un siltumnīcefekta gāzu (CO2) samazinājumu ēku apsaimniekošanā. Pašlaik pašvaldība īsteno projektu, kura ietvaros tiks uzstādītas viedās pilsētvides tehnoloģijas Līvānu pilsētā – publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūras nomaiņa –, kas ļaus samazināt siltumnīcefekta gāzu (CO2) izmešu daudzumu.

Š.g. jūnijā Ministru kabinets ir atbalstījis arī Līvānu novada pašvaldības iesniegto projektu ideju valsts aizdevumu programmai. Projekts paredz ielu pārbūvi Līvānos, kopējais projektam nepieciešamais finansējums 2,8 milj. EUR (t.sk. aizņēmuma daļa 2,1 milj. EUR).

Pēcpusdienā ministram paredzēta optisko šķiedru ražotāja SIA “Light Guide Optics International” apskate. Uzņēmums uzskatāms ne tikai par Līvānu, bet arī visas Latvijas veiksmes stāstu, ierindojoties Latvijas straujāk augošo un arī vērtīgāko uzņēmumu rindās. Uzņēmums nodarbina ap 200 strādājošo.

Tāpat ministrs tiksies ar Līvānu novadā ietilpstošo pagastu valžu pārstāvjiem, lai pārrunātu to kompetenci vietējas nozīmes jautājumu kārtošanā, lai attiecīgo labo praksi sabiedrības iesaistes jautājumos varētu ieviest likumdošanā.

Vēlāk ministrs apmeklēs arī Latgales mākslas un amatniecības centru.

2019. gadā Līvānu novads saņēmis “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019” apbalvojumu, pateicoties ģimenēm sniegtajam atbalstam, nodrošinot plaša izglītības un atpūtas iespējas, kā arī materiālo un sociālu palīdzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI