DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu piespriež reālu brīvības atņemšanas sodu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada jūnijā Kurzemes rajona tiesa Talsos, valsts apsūdzību uzturot Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokuroram, trim apsūdzētajiem par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā un krāpšanu lielā apmērā, piesprieda reālu brīvības atņemšanas sodu. Personas A/S “Talsu gaļa” interesēs izdarīja PVN atmaksas izkrāpšanu no valsts budžeta 73 676 EUR apmērā un izvairījās no nodokļu nomaksas 415 044 EUR apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību, personas 2011.gadā, ieplānotajā noziedzīgajā shēmā iesaistīja fiktīvus uzņēmumus, viltojot grāmatvedības dokumentus, noformēja fiktīvus darījumus, pēc kā šos fiktīvos darījumus deklarēja kā patiesi notikušus. Pēc tam par šiem darījumiem tika iesniegta A/S “Talsu gaļa” PVN deklarācija Valsts ieņēmumu dienestā. Kā pamatu priekšnodokļa atskaitīšanai, apsūdzētie izmantoja norādītos viltotos un nepatiesu informāciju saturošos, it kā reāli notikušo darījumu apliecinošos grāmatvedības dokumentus.

Viens no apsūdzētajiem, kurš noziegumu izdarīšanas laikā pildīja A/S “Talsu gaļa” valdes locekļa amata pienākumus, tika atzīsts par vainīgu pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas (likuma redakcijā līdz 01.04.2013.) un Krimināllikuma 218.panta otrās daļas (likuma redakcijā līdz 01.04.2013.), un sodīts ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz trīs gadiem.

Savukārt abas pārējās personas atzītas par vainīgām pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 177.panta trešās daļas, t.i., krāpšanas atbalstīšanā, un pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 218.panta otrās daļas (likuma redakcijā līdz 01.04.2013.), t.i. izvairīšanās no nodokļu nomaksas, atbalstīšanā. Norādītās personas katra sodīta ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz diviem gadiem.

Spriedumu ir iespējams pārsūdzēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI